Förnedring av kvinnor, rasism och kultur

Skriftlig fråga 2011/12:581 av Green, Monica (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-11
Anmäld
2012-05-21
Besvarad
2012-05-22
Svar anmält
2012-05-23
Besvarad
2012-05-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2011/12:581 Förnedring av kvinnor, rasism och kultur

av Monica Green (S)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

Statsrådet har ansvaret för åtgärder som kan motverka kvinnoförnedring. Rasismen och främlingsfientligheten har alltid varit patriarkal. Övergrepp, förnedring och exploatering av ”de främmandes” kvinnor intar en central roll i rasisters och främlingsfientligas handlingsplaner. Genom inte minst sexuella övergrepp på ”de främmandes” hustrur, döttrar och mödrar manifesteras förnedring och förakt. I krig och inbördeskrig präglade av rasism och främlingsfientlighet är sexuellt våld mot kvinnor ett tydligt inslag.

Kulturens frihet och yttrandefriheten, som också innebär rätten att i kultur gestalta vad man vill utan censur, är givetvis central i en demokrati. Oavsett detta är det stötande när denna används för att uttrycka rasistiska och kvinnofientliga värderingar. I det aktuella fallet kan man också undra över konstnärens kvinnosyn, varför gestaltade han inte en manskropp i stället och lät kulturministern skära av en penis?

Händelserna på Moderna museet är en skandal och har skämt ut Sverige i världen. Kulturministern borde inte ha deltagit. Tvivel kring hur vi egentligen ser på rasism och främlingsfientlighet sprids. Har Sverigedemokraternas inträde i riksdagen gett en signal om att det numera är mer legitimt att ”skämta” och ”leka” med rasistiska och främlingsfientliga uttryck?

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att se till att kvinnoförnedring och rasism motverkas i offentliga sammanhang där statsmakten är inblandad?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:581 besvarad av Statsrådet Nyamko Sabuni

den 22 maj

Svar på fråga

2011/12:581 Förnedring av kvinnor, rasism och kultur

Statsrådet Nyamko Sabuni

Monica Green har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att se till att kvinnoförnedring och rasism motverkas i offentliga sammanhang där statsmakten är inblandad.

Regeringen bedriver ett aktivt arbete för att motverka rasism och kvinnoförnedring och har under senare år stärkt skyddet mot diskriminering. Arbetet tar sikte på att främja lika rättigheter i samhället oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Alla former av intolerans såsom rasism, främlingsfientlighet och homofobi ska motverkas. Regeringen utsåg i maj 2011 Bengt Westerberg till särskild utredare med uppdrag att föreslå hur arbetet mot främlingsfientlighet och liknande former av intolerans kan effektiviseras. Westerberg ska bland annat sammanställa den kunskap som finns om främlingsfientliga och intoleranta attityder i samhället samt föreslå vilka ytterligare åtgärder som bör vidtas för att motverka främlingsfientlighet och liknande intolerans. Han ska redovisa sitt uppdrag senast den 26 oktober 2012.

Monica Green hänvisar i sin fråga till World Art Day på Moderna museet och hon finner det stötande när kulturens frihet och yttrandefriheten används för att uttrycka vad hon uppfattar som rasistiska och kvinnofientliga värderingar. Temat för detta evenemang var yttrandefrihet, kampen mot censur och konstens frihet att utmana och provocera vilket även motiverade kulturministerns medverkan. Regeringens kulturpolitik utgår från att kulturen ska vara en obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Konsten måste då också, inom grundlagarnas begränsningar av yttrandefriheten, få provocera och ställa obekväma frågor även när den väcker anstöt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.