förhållanden för ensamma flyktingbarn

Skriftlig fråga 2002/03:141 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-15
Anmäld
2002-11-19
Besvarad
2002-11-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2002-11-21
Svar anmält
2002-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 november

Fråga 2002/03:141

av Eva Arvidsson (s) till statsrådet Jan O Karlsson om förhållanden för ensamma flyktingbarn

De senaste dagarna har vi kunnat läsa flera artiklar i tidningarna om situationen för flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.

Förra året kom enligt uppgift 461 ensamma flyktingbarn till Sverige och hittills i år har 57 barn avvikit och endast 9 av dem har kommit tillbaka. Det finns barn som försvunnit från flyktingförläggningar och som inte har anmälts försvunna hos polisen. Dessa barn reduceras till en byråkratisk kod vars befintlighet avgör om barnet existerar eller ej.

I dag finns ingen som har ansvar för tillsynen och det finns inga skrivna direktiv för hur Migrationsverket ska agera när barn försvinner.

Det finns ett förslag från Migrationsverket och Socialstyrelsen om att ett antal kommuner ska åta sig att bygga upp ett kvalificerat mottagande av ensamma flyktingbarn i små boendeenheter och familjehem och att socialtjänsten ska utreda varje barns behov och familjehem. Precis som man gör med svenska barn utan föräldrar. Men det kommer att ta tid att bygga upp den föreslagna verksamheten och det behövs insatser redan nu.

Min fråga till ministern:

Vilka åtgärder tänker ministern att vidta för att skapa förhållanden för de ensamma flyktingbarnen som lever upp till FN:s konvention om barnens rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:141 besvarad av

den 21 november

Svar på fråga 2002/03:141 om förhållanden för ensamma flyktingbarn

Statsrådet Jan O Karlsson

Eva Arvidsson har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att skapa förhållanden för de ensamma flyktingbarnen som lever upp till FN:s konvention om barnets rättigheter.

Att förbättra situationen för de barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare är en högt prioriterad fråga för regeringen. Det var därför som Migrationsverket och Socialstyrelsen i februari i år fick i uppdrag att komma med förslag på hur mottagandet av ensamkommande barn kan förbättras. Deras förslag på åtgärder redogjordes för i en rapport i juni. Som en följd av denna rapport gav regeringen sedan i juli i år Migrationsverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att träffa överenskommelser med kommuner om att ta emot ensamkommande barn.

Den 11 november 2002 redovisade Migrationsverket regeringsuppdraget, som genomförts tillsammans med bland annat Svenska Kommunförbundet. Av redovisningen framgår att förhandlingar pågår mellan Migrationsverket och Svenska Kommunförbundet i syfte att skapa förutsättningar för att Migrationsverket ska kunna skriva avtal med ett antal kommuner att ansvara för mottagandet av ensamkommande barn. De kostnadsberäkningar som finns i redovisningen analyseras för närvarande inom Regeringskansliet.

Det är viktigt att påpeka att Migrationsverket redan har vidtagit en hel del åtgärder för att förbättra situationen för de ensamkommande barnen. I Stockholm till exempel, bor barnen redan nu i mindre boendeenheter, ytterligare personal har anställts och utbildningsinsatserna för handläggarna har utökats (se även svar på riksdagsfråga 2002/03:83 från den 13 november 2002).

I likhet med Migrationsverket och polisen ser jag naturligtvis allvarligt på att barn som är registrerade som asylsökande försvinner. Jag tycker därför att det är viktigt att polisen och Migrationsverkets Stockholmsregion nu har tagit initiativ till att utreda orsakerna mer grundligt till dessa försvinnanden.

När det gäller frågan vilka rutiner som tillämpas när ett barn har lämnat sitt boende och inte meddelat vart han eller hon tänkt att ta vägen, gäller att Migrationsverket anmäler försvinnandet både till polisen och socialtjänsten samt till barnets gode man.

I det här sammanhanget vill jag erinra om att Migrationsverket inte har någon laglig rätt att hindra ett barn från att lämna en anläggning, i samband med att till exempel släktingar vill hämta barnet. I Migrationsverkets och Socialstyrelsens rapport från juni i år föreslås att man genom en lagändring inrättar en särskild företrädare för ensamkommande barn, som bland annat ska ha rätt att besluta om var barnet ska bo. Detta förslag behandlas inom ramen för Justitiedepartementets utredning om förmyndare, gode män och förvaltare (Ju 2002:04).

Såsom framgår av den här redogörelsen har flera åtgärder vidtagits för att förbättra mottagandet av de ensamkommande barnen, och ytterligare är att vänta. Det är av största vikt att skyddet och stödet för de här barnen förstärks i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.