Företagsskatteutredningen och skatteflykt via skatteparadis

Skriftlig fråga 2011/12:115 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 10 november

Fråga

2011/12:115 Företagsskatteutredningen och skatteflykt via skatteparadis

av Peter Persson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

SVT:s granskning av Carema visar att de nya ägarna, riskkapitalbolagen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) och Triton, konstruerat ett upplägg med miljardlån till ägarbolaget Ambea. Triton Private Equity är förmodligen ett av Sveriges mest okända riskkapitalbolag, samtidigt är företaget ett av de större svenska riskkapitalbolagen. Triton är ägarregistrerat på lågskatteön Jersey.

Skatteupplägget gör att de slipper bolagsskatt på mer än 100 miljoner kronor om året. Skatteverket vill, enligt SVT, inte kommentera Caremas lån specifikt, men en tidigare granskning Skatteverket gjorde av 25 riskkapitalägda bolag visade att nästan alla hade upplägg som gjorde att de nästan inte alls betalade skatt i Sverige. Skatteverket menar att det är vanligt att företag som tas över av riskkapitalbolag går från att ha varit goda skattebetalare till att inte betala någon skatt alls.

Carema Care omsatte mer än tre miljarder kronor 2009, det mesta i Sverige, på äldreboenden och behandling och stöd till funktionshindrade och missbrukare. Intäkterna kommer nästan helt och hållet från skatteintäkter. De två riskkapitalbolag som äger koncernen sedan ett och ett halvt år räknar med att tjäna miljardbelopp på att sälja verksamheten vidare efter några år. Något som även cheferna tjänar pengar på. Som SVT:s Dokument inifrån avslöjat har även ett trettiotal chefer blivit aktieägare i Ambea. Det betyder att de, precis som riskkapitalbolagen, kan göra en reavinst när bolaget säljs vidare.

Vilka tilläggsdirektiv avser finansministern att ge Företagsskatteutredningen så att den välorganiserade skatteflykten via riskkapitalbolag och skatteparadis kan stoppas?

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld: 2011-11-10 Inlämnad: 2011-11-10 Besvarad: 2011-11-16 Svar anmält: 2011-11-17
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-11-16)