Företags tricksande med ROT-avdraget

Skriftlig fråga 2012/13:633 av Gille, Agneta (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-06
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga

2012/13:633 Företags tricksande med ROT-avdraget

av Agneta Gille (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I Expressen den 28 juni 2013 beskrivs hur företag tricksar med ROT-avdraget – ökar arbetskostnaden och sänker materialkostnaden – vilket gör att skattebetalarna via Skatteverket pumpar in miljonbelopp. Det är helt enkelt ett jättelikt vinstpåslag som görs. Företag A levererar en vara för 12 000 kronor till företag B som i sin tur debiterar kunden 60 000 kronor för samma vara. Skatteverket säger i artikeln att detta förfarande ”sannolikt är helt lagligt i dag”. Lagstiftningen är uppenbart inte utformad för att hantera denna situation. Skatteverkets expert säger ”man kan uttrycka det så faktiskt att vinstkostnadspålägget inte är utrett”.

Avser finansministern att vidta åtgärder avseende tillämpningen av ROT-avdraget?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:633 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 6 augusti

Svar på fråga

2012/13:633 Företags tricksande med ROT-avdraget

Finansminister Anders Borg

Agneta Gille har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder avseende tillämpningen av ROT-avdraget. Frågan är ställd mot bakgrund av uppgifter i medier om att företag felaktigt kallar materialkostnader för arbetskostnader.

Att kalla materialkostnader för arbetskostnader är fusk. Fusk är givetvis oacceptabelt och ska bekämpas. Enligt uppgifter från Skatteverket är dock ROT-systemet inte mer fuskdrabbat än andra områden.

Ett företag som begär utbetalning från Skatteverket ska ge verket tillfälle att granska underlaget och lämna de uppgifter som behövs för granskningen. Om Skatteverket bedömer att en begäran om utbetalning helt eller delvis avser annat än arbetskostnader kan verket vägra att betala ut pengar i den delen. Ett sådant beslut kan överklagas till domstol. Om det vid domstolsprövning visar sig att problemet inte går att lösa med nuvarande utformning av lagstiftningen kan det bli nödvändigt med ett tydliggörande.

Skatteverkets rapport om uppföljning och utvärdering av fakturamodellen bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Jag vill inte föregripa denna beredning, men jag utesluter inte att det kan bli aktuellt att skärpa lagstiftningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.