Förenklad andrahandsuthyrning

Skriftlig fråga 2017/18:955 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-02
Överlämnad
2018-03-02
Anmäld
2018-03-06
Svarsdatum
2018-03-14
Sista svarsdatum
2018-03-14
Besvarad
2018-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Sedan flera år tillbaka har en av de största utmaningarna vid antagning till en högskoleutbildning varit att hitta någonstans att bo. Ofta krävs flera års köande för att få en studentbostad eller en hyresrätt, och studenter har sällan kapital att förvärva en bostadsrätt. Att få ett andrahandskontrakt är även det mycket svårt, vilket leder till att många studenter blir tvungna att bo osäkert i tredje eller fjärde hand.

Bostadskrisen är ett faktum och därför byggs det nu mycket nytt runt om i Sverige. Enligt SCB:s preliminära rapport påbörjades nybyggnation av ca 64 000 lägenheter under 2017. Men nya lägenheter är dyra och tar tid att bygga. Studenter behöver bostäder nu. En lösning skulle vara att förenkla för andrahandsuthyrning. Även om siffrorna för outhyrda lägenheter är lägre än på länge så står fortfarande många lägenheter tomma och skulle kunna hyras ut.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förenkla andrahandsuthyrning av lägenheter i svenska studentstäder?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:955 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



N2018/01524/BB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:955 av Boriana Åberg (M) Förenklad andrahandsuthyrning

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förenkla andrahandsuthyrning av lägenheter i svenska studentstäder.

Svårigheten för studerande att hitta en bostad påverkar såväl enskilda studenter som vårt kunskapssamhälle negativt. Kötiden för att få en studentbostad varierar kraftigt över landet, men antalet högskoleorter där studenter hittar boende inom en månad har ökat i antal enligt Sveriges Förenade Studentkårers lägesrapport från 2017. Samtidigt har antalet orter som inte kan erbjuda boende under en termin också ökat i antal. Lägesbilden är alltså något mer nyanserad än vad Boriana Åberg beskriver.

För att underlätta för studenter att finna en lämplig bostad har regeringen, utöver flera satsningar på ökat bostadsbyggande generellt, genomfört flera åtgärder som syftar till att förbättra situationen för studenter specifikt. Bland annat höjs studiemedlens bidragsdel från och med den 1 juli 2018 och Akademiska Hus har fått ett breddat uppdrag som innebär att de numera kan äga och bygga studentbostäder och har planer för 28 000 bostäder fram till år 2026. Av de drygt 10 000 hyresbostäder som hittills beviljats investeringsstöd för byggande av energieffektiva hyresbostäder och bostäder till studerande är drygt 1 600 studentbostäder. Investeringsstödet möjliggör ett ökat hyresrättsbyggande med lägre hyra än gängse nybyggnadshyror. Glädjande är också att kommunerna i 2017 års bostadsmarknadsenkät uppger att cirka 6 200 studentbostäder finns i planerade byggstarter, en dubblering mot föregående år. Närmare hälften av dessa planeras i Stockholms kommun, en av de kommuner där kötiden idag är lång för att få en studentbostad. Sammantaget gör detta att antalet studentbostäder de närmaste åren kommer att öka väsentligt och att det sannolikt leder till kraftigt minskade väntetider.

Privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden är ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden. Statskontoret har i en rapport till regeringen konstaterat att det finns potential att öka privatbostadsuthyrningen och att de främsta hindren är ovilja, osäkerhet och att många helt enkelt inte vill dela sin bostad med främmande människor. En kulturförändring på området är ett långsiktigt arbete. För att både sänka trösklarna för potentiella uthyrare och öka bekvämligheten för potentiella hyresgäster ska kommittén för modernare byggregler bl.a. undersöka hur byggregelverket kan underlätta en anpassning av bostaden och stimulera till nyproduktion med en uthyrningsdel. En positiv utveckling är att allt fler studentkårer och privata aktörer bidrar till att underlätta matchningen mellan bostadssökande och ledigt boende genom olika förmedlingstjänster som innebär en tryggare förmedling.

Utöver detta finns ett antal förslag angående privatuthyrning från både Statskontoret och betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster som för närvarande bereds inom Regeringskansliet. Förslagen syftar till att både underlätta uthyrningen och stärka andrahandshyresgästens ställning.

Stockholm den 12 mars 2018

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.