föräldraförsäkringen

Skriftlig fråga 2001/02:1218 av Gustafsson, Lars (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-23
Anmäld
2002-05-28
Besvarad
2002-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 maj

Fråga 2001/02:1218

av Lars Gustafsson (kd) till statsrådet Ingela Thalén om föräldraförsäkringen

Sverige behöver fler barn. Det måste därför vara en målsättning att fler par ska vilja skaffa barn. För att födelsetalen ska öka krävs dels att samhällets attityder till gravida kvinnor förändras, dels att föräldra- och havandeskapspenning anpassas efter de gravida kvinnornas behov.

Att vara gravid innebär en fysisk påfrestning för kvinnan. Att under graviditeten fortsätta sitt ordinarie arbete kan för många vara svårt.

Det är inte ovanligt att gravida kvinnor sjukskriver sig den sista tiden under graviditeten. Ett skäl härtill anses vara att havandeskapspenning inte medges tillräckligt ofta. Föräldrapenning kan tas ut av den gravida kvinnan två veckor innan barnets fötts.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förändra lagstiftningen så att gravida kvinnor inte tvingas till sjukskrivning eller utnyttjande av föräldrapenning?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1218 besvarad av

den 29 maj

Svar på fråga 2001/02:1218 om föräldraförsäkringen

Statsrådet Ingela Thalén

Lars Gustafsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förändra lagstiftningen så att gravida kvinnor inte tvingas till sjukskrivning eller utnyttjande av föräldrapenning.

Ett mål för såväl familje- som jämställdhetspolitiken är att både kvinnor och män ska kunna vara föräldrar och ta det praktiska ansvaret för sina barn samtidigt som de har ett arbete för sin försörjning. Föräldraförsäkringen är ett viktigt instrument i regeringens familjepolitik och ger en tydlig politisk viljeyttring när det gäller jämställdhet. Under åren har föräldraförsäkringen successivt byggts ut och ger med sin flexibla konstruktion föräldrar stora möjligheter att använda den på det sätt som passar familjen bäst. Fr.o.m. den 1 januari 2002 utökades ersättningsdagarna med ytterligare en månad och totalt betalas föräldrapenning numera ut i 480 dagar.

För kvinnor som inte kan förvärvsarbeta i slutet av graviditeten på grund av ett fysiskt ansträngande arbete kan havandeskapspenning beviljas om havandeskapet har satt ned hennes förmåga att utföra uppgifterna i sitt arbete med minst en fjärdedel.

Vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel kan sjukpenning betalas ut. Detta gäller även för gravida kvinnor.

För kvinnor som av andra skäl vill vara hemma från sitt förvärvsarbete i slutet av graviditeten kan föräldrapenning betalas ut under 60 dagar före beräknad förlossning.

Vi har i dag en mycket flexibel och väl utbyggd föräldraförsäkring som sammantaget med havandeskapspenningen och sjukförsäkringen ger ett omfattande skydd för gravida kvinnor som av olika skäl inte kan förvärvsarbeta i slutet av graviditeten.

Avslutningsvis vill jag informera Lars Gustafsson om att Riksförsäkringsverket har påbörjat en uppföljning om gravida kvinnors sjukskrivningsmönster.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.