Föräldrabalken och asylrätten

Skriftlig fråga 2007/08:825 av Bengtsson, Finn (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-21
Anmäld
2008-02-21
Besvarad
2008-02-27
Svar anmält
2008-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2007/08:825 Föräldrabalken och asylrätten

av Finn Bengtsson (m)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Ett ömmande fall i medierna nyligen sätter fingret på ett möjligt problem i hur föräldrabalkens intentioner och möjligheten till uppehållstillstånd inte alltid fungerar bra när de måste samverka för en drabbad svensk familjs bästa.

Två barn i högstadiet har en ensam vårdnadshavande mor. Alla är bosatta i Sverige men råkar ut för att modern avlider. Innan hon dör anger hon, tillsammans med barnen, tydliga önskemål om moderns äldre syster som efterträdande vårdnadshavare för barnen. Detta önskar också systern, som emellertid är boliviansk medborgare. Hon kommer omedelbart hit och söker om uppehållstillstånd.

Föräldrabalken anser att ny vårdnadshavare skyndsamt ska utse, bland annat för att det är av yttersta vikt för allas sorgearbete och fortsatta liv att ett så stabilt vårdnadsförhållande som möjligt snabbt inträder i fall som detta. Systern är också en naturlig vårdnadshavare, vilket även ansvarig myndighet förordat.

Men systerns uppehållstillståndsprövning drar ut på tiden och nu står den nya familjen inför en synnerligen inhuman situation. Antingen får systern uppehållstillstånd, och hon kan då påbörja sin riktiga anpassning till det svenska samhället för egen del och för barnens skolgång här. Eller så får hon inte det, och då får de svenska barnen flytta med henne till Bolivia med alla de komplikationer som detta innebär, och som varken de eller systern vill.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att olika nödvändiga processer, som prövning enligt föräldrabalken och prövning om uppehållstillstånd, fungerar bättre tillsammans?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:825 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 27 februari

Svar på fråga

2007/08:825 Föräldrabalken och asylrätten

Statsrådet Tobias Billström

Finn Bengtsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att olika nödvändiga processer, som prövning enligt föräldrabalken och prövning om uppehållstillstånd, fungerar bättre tillsammans.

Inledningsvis vill jag peka på att jag som minister inte kan uttala mig om enskilda fall. Rent generellt är det viktigt att understryka att de olika prövningarna, även om de har beröringspunkter, innefattar intresseavvägningar som skiljer sig åt. Detta återspeglas också i nuvarande regleringar.

Vidare vill jag understryka att prövning av ärenden som berör barn är något som regeringen fäster stor vikt vid. Det är viktigt att barnets bästa alltid beaktas vid behandlingen av frågor som rör barn och att sådana ärenden behandlas med den skyndsamhet som ärendet kräver.

Enligt föräldrabalken ska barn som förlorat båda sina föräldrar få en ny vårdnadshavare. Om någon av föräldrarna har sagt vem de önskar ska ta över som vårdnadshavare ska man följa det om det inte är olämpligt. Vem som ska vara vårdnadshavare är en fråga som ska lösas på ett varaktigt sätt.

Förutom för make, sambo och minderåriga barn får enligt utlänningslagen uppehållstillstånd beviljas för nära anhöriga, som ingått i samma hushåll som den person som bor i Sverige, om det finns ett särskilt beroendeförhållande mellan dem som fanns redan i hemlandet. I andra fall får uppehållstillstånd endast beviljas när det finns synnerliga skäl och den anhöriga har särskild anknytning till Sverige. Det finns tidsgränser för handläggningen av sådana ärenden.

Jag utgår från att berörda myndigheter följer de regler som gäller och gör de avvägningar som behövs.

Jag kommer att fortsätta att följa myndigheternas arbete med dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.