folkrörelser och bistånd

Skriftlig fråga 2002/03:1132 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-06-13
Anmäld
2003-06-13
Besvarad
2003-06-25
Besvarad
2003-06-27
Svar anmält
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2002/03:1132

av Ronny Olander (s) till statsrådet Jan O Karlsson om folkrörelser och bistånd

Som medlem i Trelleborg@Svedala FN-förening har jag blivit alltmer övertygad om folkrörelsernas betydelse för det internationella biståndsarbetet. Inte minst för sin förmåga att sprida kunskap om och stödja demokratiskt uppbyggnadsarbete. "Min" förening har bland mycket annat stöttat en skola i Malawi så att den ska kunna bli en mönsterskola i bygden.

Folkrörelser runtom i landet gör engagerade ideella insatser på gräsrotsnivå i form av till exempel insamlingar, lotterier och försäljning av Unicefkort. Förutom FN-föreningarna är det en mängd folkrörelser som driver biståndsarbete. Några exempel är ABF, Afrikagrupperna och Kooperation utan gränser som bedriver solidaritetsarbete runtom i världen.

I olika sammanhang har olika folkrörelser efterlyst ett starkare engagemang och stöd från statsmakterna för det viktiga ideella arbete man bedriver.

Min fråga till biståndsministern är:

Avser biståndsministern att ta några initiativ för att utveckla och förbättra statens stöd till och samarbete med folkrörelser som bedriver ideellt biståndsarbete?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1132 besvarad av

den 25 juni

Svar på fråga 2002/03:1132 om folkrörelser och bistånd

Statsrådet Jan O Karlsson

Ronny Olander har frågat om jag i min egenskap av biståndsminister avser att "ta några initiativ för att utveckla och förbättra statens stöd till och samarbete med folkrörelser som bedriver ideellt biståndsarbete".

Svaret på Ronny Olanders fråga är ja. I den nyligen presenterade utvecklingspropositionen (2002/03:122) framhålls bland annat den avgörande betydelse som svenska folkrörelser och olika organisationer haft för vårt utvecklingssamarbetes framväxt, icke minst som opinions- och folkbildare. Många av dessa är dessutom viktiga aktörer i vad gäller genomförandet av insatser på utvecklingsområdet, och den internationella roll de har för solidaritet och samarbete bör därför stärkas. Regeringen anser det vara av stor vikt att formulering och genomförande av svensk politik för global utveckling sker i nära dialog med enskilda organisationer och folkrörelser.

I propositionen har regeringen vidare uttalat att samarbetet med enskilda organisationer bör ytterligare stärkas. Regeringen avser också att öka samarbetet med fackföreningsrörelsen för att i utvecklingssamarbetet ta till vara de erfarenheter och kunskaper denna har. De enskilda organisationerna är viktiga partner för regeringen, såväl vad gäller konkret utvecklingssamarbete som politikutformning för en stärkt fattigdomsbekämpning. Regeringen vill se ett brett samarbete med svenska, inhemska och internationella organisationer. De erfarenheter och insikter som svenska enskilda organisationer får i samarbete med organisationer i andra länder är en viktig kunskapskälla för myndigheter och beslutsfattare. Ett ytterligare förstärkt samarbete med enskilda organisationer utgör i själva verket en förutsättning för att de utvecklingspolitiska målen ska kunna uppnås.

Utrikesdepartementet kommer att inleda en dialog med Sida och andra aktörer om hur regeringens intentioner i propositionen bäst ska genomföras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.