Folkomröstningen i Katalonien

Skriftlig fråga 2017/18:61 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-03
Överlämnad
2017-10-04
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Söndagen den 1 oktober höll den regionala regeringen i Katalonien en folkomröstning om självständighet. Omröstningen är omstridd och har ansetts vara olaglig enligt såväl den spanska regeringen som EU-kommissionen. Den katalanska regeringen menar å sin sida att den är fullt legitim och hänvisar delvis till den rätt till självstyre som de åtnjuter. Spanska regeringen svarade snabbt med att de inte tänkte låta folkomröstningen fortgå och skickade sedan tusentals poliser och militärpoliser till Katalonien för att förhindra omröstningen.

Vad som hände denna söndag har vi alla sedan läst om. Först åtalades hundratals borgmästare som stödde folkomröstningen i Katalonien. Därefter beslagtogs tryckerier, stämpelkavlar, röstlådor samt informationsbroschyrer. Man stormade tidningskontor, och flertalet webbsidor stängdes som ett försök att censurera rapporteringen om folkomröstningen. Katalanska väljare blev dessutom attackerade och trakasserade i den mån att lokala poliser och brandmän fick rycka in till försvar. De spanska poliserna hamnade då i bråk med dessa, vilket vi dessutom kunnat se i flertalet videoklipp som florerar på internet.

Samtidigt som detta sker har en folkomröstning i irakiska Kurdistan kunnat fortgå utan större problem. Trots motstånd från Bagdad ingrep ingen federal polis mot väljare eller brandmän med våld, och inte en enda människa tycks ha kommit till skada. Detta är naturligtvis pinsamt för Spanien. Oavsett hur man ser på den katalanska folkomröstningens giltighet har spanska myndigheter agerat precis som man förväntar sig att en totalitär förtryckarstat skulle göra.

Med hänvisning till detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser ministern på den spanska regeringens agerande i samband med den katalanska folkomröstningen, och avser ministern att vidta några åtgärder som följd av den spanska polisens agerande?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:61 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:60 av Tina Acketoft (L) Folkomröstningen i Katalonien och fråga 2017/18:61 av Markus Wiechel (SD) Folkomröstningen i Katalonien

Tina Acketoft har frågat mig om hur jag avser att agera för att ansvar utkrävs för det våld som tilltogs av spansk centralregering i Madrid. Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på den spanska regeringens agerande i samband med den katalanska folkomröstningen, och om jag avser att vidta några åtgärder som följd av den spanska polisens agerande. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Frågan om Kataloniens självständighetssträvanden är en fråga som måste lösas genom politisk dialog mellan Madrid och Barcelona och i enlighet med den spanska konstitutionen. Spanska rättsvårdande myndigheter har ansvaret för brottsbeivran i Spanien.

I samband med folkomröstningen visades bilder på oacceptabelt polisvåld. Alla åtgärder från myndigheter måste ske med återhållsamhet, respekt för mänskliga rättigheter och i enlighet med rättsstatens principer. Detta är också något som Europarådets generalsekreterare har konstaterat.

Stockholm den 11 oktober 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.