FN:s verksamhet i Afghanistan

Skriftlig fråga 1997/98:907 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-03
Anmäld
1998-07-06
Besvarad
1998-08-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:907 av Carina Hägg (s) till utrikesministern om FN:s verksamhet i Afghanistan

Att FN nu fallit till föga för talibans krav gör mig bestört. FN undertecknade den 13 maj i år ett s.k. momrandum of understanding som skall reglera förhållandet mellan FN och de nationella myndigheterna. Dokumentet är tänkt att skapa ett kompetensområde för FN med rättigheter och skyldigheter när det gäller aktiviteter i FN:s regi, tillsammans med nationella insatser samt NGO:er. Jag skall ge några exempel. Artikel 3, Kommunikation: "- - - FN får inte använda eller distribuera materiel som negativt kan påverka moralen enligt Islam - - -". Artikel 5, Rekrytering och anställning av FN-personal: "Före rekryteringen av FN-personal skall FN respektive ansökningshandling till utrikesministeriet samt till ministeriet berörd organ. Utrikesministeriet skall därefter inom 15 dagar identifiera vilka som är lämpliga för anställning". Artikel 8, Skyldigheter för internationell och nationell FN-personal: "FN-anställd skall undanhålla sig från politiska eller religiösa aktiviteter. Tillfredsställande respekt skall visas för islamiska principer och lokala seder". Men taliban påbjuder en extrem form av islam, kvinnans ställning är urusel och frågorna kring mänskliga rättigheter över huvud taget lämnar mycket övrigt att önska. När avtalet bedöms måste man också se det principiella i att talibanerna nu får sin säkerhetskontroll av personalen gjord av FN! Sverige måste reagera mot avtalets utformning.

Min fråga till utrikesministern är:

Har regeringen kritiskt i FN-sammanhang tagit upp det i maj undertecknade dokumentet gällande FN:s verksamhet i Afghanistan som reglerar de hänsynstaganden till och skyldigheter gentemot talibanernas krav?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:907 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:907 om FN:s verksamhet i Afghanistan
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

den 6 augusti

Carina Hägg har frågat mig om regeringen kritiskt i FN-sammanhang tagit upp det i maj undertecknade dokumentet gällande FN:s verksamhet i Afghanistan som reglerar de hänsynstaganden till och skyldigheter gentemot Talibans krav.

Låt mig först få nämna något om bakgrunden till det Memorandum of Understanding som ligger till grund för frågan. Efter att talibanerna under lång tid trakasserat FN-personal och försvårat biståndsinsatser i regionen Kandahar, beslöt FN i mars att ställa in biståndet i södra Afghanistan. Biståndet skulle återupptas först efter att Taliban skriftligt garanterat att respektera internationella normer för humanitärt bistånd samt FN:s immunitet och privilegier.

Efter upprepade försök från FN:s sida till dialog med Taliban undertecknades den 13 maj i år ett Memorandum of Understanding avseende FN:s bistånd i de talibankontrollerade områdena. Avtalet gjorde det möjligt för FN att återuppta verksamheten i södra Afghanistan.

Jag delar Carina Häggs uppfattning om vikten av ett oberoende FN-bistånd. Samtidigt måste vi kunna hjälpa de nödställda. Vid våra kontakter med FN-sekretariatet i frågan har man från FN:s sida betonat att överenskommelsen möjliggjort fortsatt bistånd som livsmedelsleveranser och minröjning. Avsnittet om kvinnors rätt till utbildning och hälsovård ses från sekretariatets sida som ett mycket viktigt medgivande från Taliban.

Som bekant har möjligheterna för hjälparbete i Afghanistan på senare tid ytterligare försvårats. I Kabul har enskilda biståndsorganisationer tvingats lämna staden sedan Taliban ställt orimliga krav på flyttning av organisationernas kontor. FN har reducerat allt bistånd i Kabul till att omfatta enbart livsuppehållande insatser. Talibans agerande har medfört svåra umbäranden för befolkningen i Kabul.

Sverige arbetar aktivt i olika internationella forum, huvudsakligen Förenta nationerna och Europeiska unionen, för att upprätthålla internationella humanitära principer, ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och för en utveckling mot fred i Afghanistan. Det starka svenska engagemanget för Afghanistan illustreras ytterligare av besluten att stödja humanitära insatser i landet med nära 100 miljoner kronor i år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.