FN:s tilläggsprotokoll till barnkonventionen

Skriftlig fråga 2011/12:295 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-13
Anmäld
2012-01-16
Besvarad
2012-01-25
Svar anmält
2012-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 januari

Fråga

2011/12:295 FN:s tilläggsprotokoll till barnkonventionen

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

FN:s konvention om barnets rättigheter är den konvention om mänskliga rättigheter som Sverige har ratificerat men inte infört i lagstiftningen. Med barnkonventionen följer krav på statsrapporteringsskyldighet. Hittills har det dock saknats möjlighet för enskilda att få klagomål prövade internationellt. FN:s generalförsamling har antagit ett tilläggsprotokoll med en klagomekanism för barnets rättigheter, något som tydliggör staters ansvar och stärker implementeringen av barnkonventionen. Barnets rättigheter kopplas nu till praktiska vägar för upprättelse. Tilläggsprotokollet möjliggör för barn att vända sig till FN:s barnrättskommitté när de nationella rättsmedlen är uttömda. Det kan handla om barnsoldater, barn som utsätts för trafficking, barn i minoritetsgrupper, flickor som diskrimineras, barn som omhändertagits av samhället men vanvårdats eller papperslösa barns rättigheter. Det krävs att tilläggsprotokollet ratificeras för att staten ska förklara sig bundet av tilläggsprotokollet. Sverige måste skyndsamt agera vad gäller tilläggsprotokollet, men initiativ från regeringen har uteblivit.

Avser statsrådet att skyndsamt ta initiativ för att Sverige ska ratificera barnkonventionens tilläggsprotokoll om barns klagorätt?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:295 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 25 januari

Svar på fråga

2011/12:295 FN:s tilläggsprotokoll till barnkonventionen

Statsrådet Maria Larsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att skyndsamt ta initiativ för att Sverige ska ratificera barnkonventionens tilläggsprotokoll om barns klagorätt.

Sverige har bidragit i arbetet med att ta fram utkastet till det nya tilläggsprotokollet (A/66/138 Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on a communications procedure) som antogs av FN:s generalförsamling den 19 december 2011. FN:s generalsekreterare kommer under våren 2012 att besluta om en ceremoni för signering av tilläggsprotokollet.

Enligt det nya tilläggsprotokollet får kommittén för barnets rättigheter (barnrättskommittén) möjligheten att ta emot individuella framställningar som kan göras av eller på uppdrag av ett eller flera barn och granska staternas efterlevnad av barnkonventionen i det enskilda fallet. Barnrättskommittén får dessutom initiera och driva egna undersökningar som föranletts av tillförlitlig information om systematiska och allvarliga kränkningar av rättigheterna i konventionen. Staterna kan dock i samband med ratificeringen för egen del exkludera denna granskningsmöjlighet(opt-out-klausul). Kommittén kan också ta emot framställningar konventionsstaterna emellan. Även här aktualiseras staternas möjlighet att använda sig av en liknande opt-out-klausul.

Innan Sverige ratificerar ett internationellt instrument är det regeringens uppgift att analysera konsekvenserna för den svenska lagstiftningen och dess tillämpning. Det är viktigt att identifiera eventuella ändringar i lagstiftningen eller andra åtgärder som är nödvändiga att vidta för att kunna leva upp till de nya åtagandena.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.