FN:s rasdiskrimineringskommitté

Skriftlig fråga 2012/13:768 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-17
Anmäld
2013-09-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-10-02
Besvarad
2013-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Fråga

2012/13:768 FN:s rasdiskrimineringskommitté

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Sverige deltog under augusti månad i förhör med FN:s kommitté mot rasdiskriminering (Icred) om hur Sverige lever upp till åtaganden i konventionen om avskaffande av rasdiskriminering (CERD). Seriös kritik har framförts. Från Sverige deltog en delegation med representanter från olika departement. Sveriges rapport till och rekommendationer från Rasdiskrimineringskommittén 2012–2013 uppges kunna hittas på Rasdiskrimineringskommitténs webbplats. Problem kvarstår, och åtgärder har föreslagits. Alternativa rapporter har lagts fram från civilsamhället. Dock uppvisar rapporten från Nätverket Svenska Muslimer i Samarbete i flera stycken anmärkningsvärda slutsatser. Regeringen har välkomnat just dess företrädare och understödjer samverkan, vilket kan ses som ett särskilt stöd till rapporten. Vilka åtgärder regeringen kommer att föreslå efter förhöret är däremot oklart. 

Jag har följande fråga:

Har ansvarigt statsråd för avsikt att föra förslagen från Nätverket Svenska Muslimer i Samarbete vidare till beslut?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:768 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 2 oktober

Svar på fråga

2012/13:768 FN:s rasdiskrimineringskommitté

Statsrådet Erik Ullenhag

Carina Hägg har frågat mig om jag har för avsikt att föra förslagen från Nätverket Svenska Muslimer i Samarbete vidare till beslut.

Sverige har ratificerat ett flertal internationella konventioner om mänskliga rättigheter och är därmed folkrättsligt bundet att efterleva det som konventionerna föreskriver.Sverige rapporterar regelbundet till internationella övervakningsorgan. Som en del av förberedelserna inför det inbjuder regeringen representanter för det civila samhället till samråd. Regeringen tar även del av de parallellrapporter som lämnas, t.ex. den rapport som Carina Hägg nämner i sin fråga. Representanterna för det civila samhället spelar en viktig roll i främjandet av de mänskliga rättigheterna och regeringen uppskattar deras insatser.

Carina Hägg nämner även de slutsatser som FN:s Rasdiskrimineringskommitté lämnade den 30 augusti i år med anledning av Sveriges senaste periodiska rapport om efterlevnaden av den Internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Slutsatserna återspeglar bl.a. en del av de frågor som tas upp i olika parallellrapporter. Regeringen tar slutsatserna från kommitténpå stort allvar och de kommer att analyseras och följas upp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.