Fiskestopp för ål

Skriftlig fråga 2010/11:189 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-17
Anmäld
2010-12-17
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 december

Fråga

2010/11:189 Fiskestopp för ål

av Jens Holm (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

I sin senaste rapport om ålbestånden slår ICES, International Council for the Exploration of the Sea, fast att inflödet av inkommande glasålar har minskat med 50–60 procent mellan 2008 och 2009. ICES menar att det enda sättet att rädda arten är genom ett totalt fiskestopp för ål.

Fiskeriverket vill nu fasa ut allt fiske efter gulål på Västkusten och stänga det helt 2012 (remiss, Fiskeriverket 13-2940-10).

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Avser landsbygdsministern att stödja Fiskeriverkets förslag om en utfasning av gulålfisket på Västkusten?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:189 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:189 Fiskestopp för ål

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Jens Holm har frågat mig om jag avser att stödja Fiskeriverkets förslag om en utfasning av gulålsfisket på västkusten.

Som ett led i en svensk plan för förvaltning av ål infördes under år 2007 ett generellt ålfiskeförbud med möjlighet att söka tillstånd om man uppfyller vissa kriterier. Den svenska ålplanen styrs av en EU-förordning och innehåller olika åtgärder för att i svenska vatten komma till rätta med den problematiska beståndssituationen för ålen. Åtgärderna är bland annat minskat fiske, ökad överlevnad i vattenkraftverk samt utsättningar av ålyngel. Målet som ska vara uppfyllt till 2013 innebär att 90 procent av den blankål som växer upp i svenska vatten ska överleva och bidra till reproduktionen. Den senaste utvärderingen som Fiskeriverket gjort visar att planen redan har haft effekt. Antalet ålar som dör i fisket har minskat med nära 30 procent sedan de första åtgärderna infördes 2007.

Icesrådgivningen visar på ett fortsatt kritiskt läge för ålbeståndet och skyndsamma åtgärder är angelägna. För att nå målet om fiskeridödlighet till 2013 följer vår nationella förvaltningsmyndighet på området, Fiskeriverket, upp planen och har föreslagit ytterligare åtgärder för att förbättra beståndssituationen bland annat genom ytterligare begränsningar av fisket. Det omfattar även åtgärder beträffande gulål. Enligt förordningen om ål (EG) nr 1100/2007, ska medlemsstaterna rapportera till kommissionen om sina ålplaner under 2012, och inför denna rapport är det viktigt att så mycket fakta som möjligt finns tillgängligt. Kommissionen ska senast den 31 december 2013 lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet med en statistisk och vetenskaplig utvärdering av vilka resultat som uppnåtts genom förvaltningsplanerna för ål.

Ålens framtid beror av att merparten av EU:s medlemsstater agerar ansvarsfullt utifrån sitt nuvarande fiske. Givetvis behöver också krafttag tas på hemmaplan, och så görs. Målet är att återfå ett starkt bestånd och ett hållbart brukande av ålen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.