Fiskekontroll i Östersjön

Skriftlig fråga 2005/06:2036 av Lindblad, Lars (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-17
Besvarad
2006-08-29
Besvarad
2006-08-31
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga 2005/06:2036 av Lars Lindblad (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Fiskekontroll i Östersjön

Den tidigare jordbruksministern i den polska regeringen och det polska fiskeförbundets (ZRP) ordförande har medgivit att man i Polen tar upp och landar mer Östersjötorsk än deras kvot tillåter. Jordbruksministern är informerad om detta. Enligt uppgift har en svensk översättning av en tidningsartikel i polska medier sänts till Jordbruksdepartementet för kännedom. När det tas upp mer torsk än vad kvoten föreskriver hotas torskbeståndens fortlevnad. Dessutom leder det till att fiskare i länder som håller sig inom sina respektive kvoter kommer i sämre konkurrenssituation. Detta är således ett kraftfullt hot både mot fiskbestånden och det framtida fisket.

Då Polen är medlem i EU förutsätter jag att ministern påtalat missförhållandena antingen bilateralt eller på ministermöten. Behovet av en tydligare efterlevnad av EU:s fiskerikontrollregler är alldeles uppenbart, inte minst i Polen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga jordbruksministern följande:

Har statsrådet eller avser statsrådet att ta några initiativ i saken?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2036 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 2005/06:2036 om fiskekontroll i Östersjön

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Lars Lindblad har frågat mig vilka initiativ jag har för avsikt att ta angående fiskerikontrollen i Östersjön.

Det illegala fisket i Östersjön är ett allvarligt problem. Det finns uppskattningar som talar om att uppemot 40 % av den torsk som fångas i Östersjön fångas och landas illegalt.

Att bekämpa svartfisket har under våren diskuterats på mitt initiativ vid EU:s jordbruks- och fiskeråd. Illegalt fiske togs även upp vid det nordiska ministermötet i juli samt behandlades vid ett ministermöte i Trondheim i augusti. I dessa diskussioner deltog ministrar från såväl nordiska länder som EU-länder. Mötena resulterade i att en rad åtgärder antogs för att stävja det olagliga fisket.

Numera är fisket i Östersjön till övervägande del en EU-fråga. Kommissionen har i sitt förslag till en flerårig plan för torskbestånden i Östersjön ställt långtgående krav på medlemsländerna vad gäller övervakning, kontroll och inspektion. Nationella program ska utarbetas för kontroll, övervakning och samordnande inspektionsverksamhet, under ledning av EU:s nya kontrollmyndighet. Under hösten kommer vi fiskeministrar få möjlighet att diskutera kontrollfrågorna på EU:s ministermöten. Jag kommer då att verka för att fiskerikontrollen blir effektivare och mer samordnad, bland annat genom att de tider under vilket torskfisket kommer att stoppas under nästa år, blir gemensamma för alla berörda EU-länder.

Konsumenterna är en stark kraft för att minska olagligt fiske. De kräver i dag att få veta att den fisk de äter är fångad på ett hållbart sätt och enligt de regler och kvoter som finns. Konsumenten har för närvarande svårt att få relevant information. Märkningen på förpackningarna är bristfällig och ofta har även producenterna dålig kontroll på hur deras råvara är fångad.

Det är angeläget att konsumenterna i framtiden får en förbättrad information om fiskens ursprung, ett ansvar som till stor del åligger näringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.