Till innehåll på sidan

finansieringen av Försäkringskassornas "Utvecklingsprogram"

Skriftlig fråga 1999/2000:51 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-11
Anmäld
1999-10-18
Besvarad
1999-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 oktober

Fråga 1999/2000:51

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till statsrådet Ingela Thalén om finansieringen av Försäkringskassornas utvecklingsprogram

Under de närmaste åren ska landets Försäkringskassor förses med nya datasystem för att hantera Försäkringskassornas olika ärendeslag. Riksförsäkringsverket (RFV) är leverantör av datasystemen. Det råder fortfarande oklarhet på vilket sätt dessa investeringar ska finansieras. Enligt budgetpropositionen har regeringen underkänt RFV:s underlag för år 2001 och framåt och därmed bett RFV att återkomma. Det talas om vinsthemtagning, dvs. att det behövs färre anställda. Så kanske det blir på sikt, men innan dess måste det för Försäkringskassornas planering råda klarhet i hur finansieringen ska gå till. Vad jag känner till är det regeringen som beslutar om finansieringen och det börjar bli bråttom då leveranserna börjar komma i gång före årsskiftet.

Fråga till socialförsäkringsministern:

Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att en finansiering av Försäkringskassornas utvecklingsprogram för år 2000 ska kunna garanteras?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:51 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 1999/2000:51 om finansieringen av försäkringskassornas utvecklingsprogram

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att en finansiering av försäkringskassornas utvecklingsprogram för år 2000 ska kunna garanteras.

Riksförsäkringsverket och de allmänna försäkringskassorna har i samband med budgetunderlaget för åren 2000@2002 presenterat ett utvecklingsprogram som syftar till att i grunden modernisera socialförsäkringens administration under perioden fram till 2005. En väsentlig del av programmet utgörs av att huvuddelen av ärendehandläggningen ska ges ett nytt IT-stöd, som ska medverka till att förkorta handläggningstiderna och öka kvaliteten i besluten vid de allmänna försäkringskassorna. Kostnaderna för utvecklingsprogrammet kan enligt verket, i sin helhet finansieras via rationaliseringar som utvecklingsprogrammet medför.

I budgetpropositionen för år 2000 anför regeringen att det inom socialförsäkringens administration föreligger ett påtagligt behov av modernisering av IT-stöden. Ett effektivt ärendehanteringssystem för handläggning av socialförsäkringensärenden är av central betydelse för att kunna komma till rätta med de brister som finns i dag. Riksförsäkringsverket har som ansvarig systemägare för de gemensamma IT-stöden ett särskilt ansvar för utvecklingsarbetet. Förändringar av en sådan omfattning som Riksförsäkringsverkets planer innebär bör ske i väl definierade och avgränsade utvecklingssteg där kostnader och förväntade effekter noga kan bedömas som grund för regeringens ställningstagande. Riksförsäkringsverket bör därför i sitt fortsatta arbete lägga stor vikt vid att noggranna verksamhetsanalyser görs.

I budgetunderlaget för år 2001 bör Riksförsäkringsverket ge en uttömmande beskrivning och kostnadsberäkning av läget i utvecklingsarbetet samt vilka krav som ställs på finansiering. Regeringen kommer därefter att ta ställning till finansieringen för år 2001 i samband med budgetpropositionen som presenteras under hösten år 2000. Finansieringen av utvecklingsprogrammet kommer under år 2000 att möjliggöras inom befintliga ramar som medges av ett anslagssparande och att ett visst låneutrymme ställs till förfogande.

Regeringen följer som sagt arbetet med utvecklingsprogrammet noga och har också beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att som stöd för framtida ställningstaganden granska utvecklingsarbetet inom Riksförsäkringsverket och redovisa sina ställningstaganden till regeringen. Granskningen skall bl.a. omfatta bedömningar av det nya IT-stödets konsekvenser för resursbehov, arbetsorganisation, roller, kompetens och service till medborgarna samt formerna för finansiering.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.