Fatwa mot yrkesverksamma kvinnor i Pakistan

Skriftlig fråga 2005/06:2034 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-17
Besvarad
2006-08-30
Besvarad
2006-08-31
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 augusti

Fråga 2005/06:2034 av Carina Hägg (s) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Fatwa mot yrkesverksamma kvinnor i Pakistan

Attacker på kvinnorättsaktivister i Pakistan har haft dödlig utgång. Enligt Amnesty ses kvinnor i Pakistan som andra klassens medborgare och utsätts för systematisk diskriminering. De förnekas sina ekonomiska, sociala, medborgerliga och politiska rättigheter. Regionala skillnader finns dock. Att antalet kvinnor på framträdande poster har ökat är positivt. Samtidigt har en fatwa utfärdats mot kvinnor anställda av NGO:er med följd att kvinnor tvingats lämna sina tjänster. Lokala myndigheter har gjort uttalanden som ytterligare bidragit till att försätta yrkesverksamma kvinnor i akut fara. Pakistan har ett ansvar för att skydda kvinnorna och bryta utvecklingen. Jag är bekymrad över de uttalanden som görs i dagsläget.   

Avser utrikesminister Jan Eliasson att göra något uttalande med anledning av den fatwa som har utfärdats i Pakistan mot yrkesverksamma kvinnor?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2034 besvarad av

den 30 augusti

Svar på fråga 2005/06:2034 om fatwa mot yrkesverksamma kvinnor i Pakistan

Utrikesminister Jan Eliasson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att göra ett uttalande med anledning av den fatwa som har utfärdats i Pakistan mot yrkesverksamma kvinnor.

Även om situationen för kvinnor i Pakistan på vissa områden blivit bättre så återstår mycket att göra för att stärka skyddet för kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Den pakistanska regeringen har genomfört en rad reformer under de senaste åren. En nationell kvinnokommission har etablerats, platser har reserverats för kvinnor i nationella och lokala församlingar och hedersmord har uttryckligt förbjudits i lag. Vidare är den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter aktiv vad gäller kvinnors mänskliga rättigheter. Trots detta förekommer omfattande diskriminering liksom våld mot kvinnor. Hedersmord och våld i hederns namn liksom tvångsgifte förekommer.

Precis som Carina Hägg påpekar skiljer sig kvinnors situation åt mellan olika delar av Pakistan. Förhållandena är i allmänhet bättre i de större städerna än på landsbygden. Särskilt svår är situationen i stamområdena (FATA) längs gränsen mot Afghanistan. I dessa områden, vilka domineras politiskt av talibanrörelsen och andra socialt och religiöst konservativa grupper, har situationen snarast förvärrats under det senaste året. Tyvärr är det inte ovanligt att lokala religiösa ledare i gränsområdena utfärdar påbud (”fatwor”) riktade mot personer som motsätter sig en ökad islamisering av samhället. Bland annat utsätts journalister, politiker eller människor som arbetar för mänskliga rättigheter för sådana påbud som ofta åtföljs av hot eller våld. I den situation som råder är förstås kvinnor särskilt utsatta.

Jag delar den oro som Carina Hägg känner för kvinnor i Pakistan och för möjligheterna att arbeta för mänskliga rättigheter i Pakistan. Regeringen agerar därför såväl bilateralt som genom EU för att kvinnor i Pakistan inte ska diskrimineras. Tillsammans med övriga EU-länder följer Sverige utvecklingen noga och uppvaktar regelbundet pakistanska myndigheter för att få en förändring till stånd. Ansvaret för skydd av pakistanska medborgares liv och rättigheter är ett ansvar som åvilar den pakistanska regeringen. Det är inte acceptabelt att vissa lokala politiker och politiska församlingar blundar för, eller till och med underblåser övergrepp som kvinnor utsätts för i stamområdena. Sverige tar även upp mänskliga rättigheter i våra bilaterala kontakter med Pakistans regering och myndigheter.

Sverige har inget bilateralt utvecklingssamarbete med Pakistan. EU-kommissionen ägnar en stor del av sitt utvecklingssamarbete med Pakistan åt insatser vad gäller situationen för de mänskliga rättigheterna samt demokrati. Under det pågående finska ordförandeskapet i EU genomförs en särskild satsning på att inventera och förbättra situationen för de kvinnor som arbetar för mänskliga rättigheter runtom i världen. Sveriges stöd till FN:s organisation för kvinnofrågor Unifem har ökat under de senaste åren och uppgick 2005 till 20 miljoner kronor.

Arbetet med att förbättra situationen för kvinnor i Pakistan och skyddet och främjandet av deras mänskliga rättigheter kommer att fortsätta. Jag kommer att agera för att Sverige bilateralt, genom FN och tillsammans med övriga EU-länder fortsätter agera för att säkra att kvinnors mänskliga rättigheter respekteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.