Europeiskt försvarssamarbete

Skriftlig fråga 2016/17:37 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-09-23
Överlämnad
2016-09-26
Anmäld
2016-09-27
Svarsdatum
2016-10-05
Sista svarsdatum
2016-10-05
Besvarad
2016-10-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Nyligen presenterades ett fransk-tyskt försvarsinitiativ som bland annat föreslår ett EU-gemensamt försvarshögkvarter och ett tätare samarbete kring försvarsmateriel. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lyfte också frågan om ett gemensamt högkvarter i sitt årliga tal till EU-parlamentet den 14 september.

Frågan om ett tätare europeiskt försvarssamarbete dyker upp med jämna mellanrum, och nu verkar Frankrike och Tyskland mot bakgrund av Storbritanniens framtida utträde ur EU vilja driva frågan igen. Storbritannien har tidigare varit emot ett utökat EU-samarbete på försvarsområdet. 

Mot bakgrund av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist följande:

 

Anser försvarsministern mot bakgrund av de initiativ som nyligen tagits inom EU att det europeiska försvarssamarbetet bör fördjupas, och i så fall på vilka områden?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:37 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2016/01242/SI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:37 av Jan R Andersson (M) Europeiskt försvarssamarbete

Jan R Andersson har frågat mig om jag, mot bakgrund av de initiativ som nyligen tagits inom EU, anser att det europeiska försvarssamarbetet bör fördjupas, och i så fall på vilka områden.

Ett enat och starkt EU är av grundläggande betydelse för Sveriges säkerhet. Det är av stor vikt att EU har en förmåga för krishantering som är anpassad till de hot och utmaningar som unionen har att hantera. Sverige välkomnar den nu pågående diskussionen om implementeringen av den europeiska globala strategin (EUGS).

Regeringens ståndpunkt är att EU bör fortsätta att fokusera på civil och militär krishantering och stabiliserande insatser. Sverige är öppet för förslag som syftar till att stärka EU:s krishanteringsförmåga, inklusive att stärka EU:s civila och militära planerings- och ledningsförmåga för krishanteringsinsatser. Det är dock viktigt att undvika ökad byråkrati. Alla strukturer inom försvarssamarbetet måste svara mot ett tydligt behov.

Stockholm den 5 oktober 2016

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.