Till innehåll på sidan

Europarådets konvention angående människohandel

Skriftlig fråga 2005/06:1447 av Ahlqvist, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-21
Anmäld
2006-04-21
Besvarad
2006-04-26
Svar anmält
2006-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 april

Fråga 2005/06:1447 av Birgitta Ahlqvist (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Europarådets konvention angående människohandel

I slutet av mars har 25 stater, inklusive Sverige, signerat Europarådets konvention angående människohandel (Council of Europe Convention on Action Against Trafficking in Human Beings CETS No.:197). Ännu har dock ingen stat ratificerat konventionen, något som hindrar den från att träda i kraft och som därmed också försvårar och försvagar Europarådets arbete inom detta så viktiga område.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att verka för att Sverige och alla Europarådets medlemsländer omgående ska ratificera konventionen så att den kan träda i kraft?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1447 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 2005/06:1447 om Europarådets konvention angående människohandel

Justitieminister Thomas Bodström

Birgitta Ahlqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att verka för att Sverige och alla Europarådets medlemsstater omgående ska ratificera Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel så att den kan träda i kraft.

Regeringen beslutade i december 2005 att ge en utredare i uppdrag att bland annat utvärdera tillämpningen av människohandelsbrottet och överväga förändringar i syfte att förstärka skyddet. Utredaren har också i uppdrag att analysera frågan om Sveriges tillträde till Europarådets människohandelskonvention och vilka lagändringar som i så fall kan krävas samt i förekommande fall ge förslag på sådana lagändringar. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2007.

Att Sverige har påbörjat ratificeringsarbetet kommer förhoppningsvis att påverka andra medlemsstater att göra det också. Dessutom kommer jag att verka för att EG tillträder konventionen i de delar där gemenskapen har kompetens, vilket skulle ge en tydlig signal till de EU-medlemsstater som ännu inte ratificerat konventionen att göra det.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.