Till innehåll på sidan

EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas

Skriftlig fråga 2016/17:1227 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-10
Överlämnad
2017-04-11
Anmäld
2017-04-18
Svarsdatum
2017-04-19
Sista svarsdatum
2017-04-19
Besvarad
2017-04-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Vätgas är ett alternativt drivmedel som kan framställas från förnybara energikällor. Drivmedel för transporter som utgörs av vätgas tillsammans med bränslecellsteknik minskar transporternas utsläpp av såväl koldioxid som partiklar och kväveoxider. Många ser klimatfördelar med vätgas som fordonsbränsle, och länder som Japan, Sydkorea och Tyskland har ambitiösa planer för utbyggnad av vätgastankstationer. 

Den 17 november 2016 antog regeringen Sveriges handlingsprogram för infrastrukturen för alternativa drivmedel (i enlighet med direktiv 2014/94/EU). I denna handlingsplan finns det endast fyra meningar om tankstationer för vätgas. Handlingsplanen saknar konkreta förslag gällande stationer, lokalisering och finansiering. Enligt Dagens industri har generaldirektoratet för transport och rörlighet nu flaggat för att Sverige inte bör få EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas, då en konkret plan för utbyggnaden saknas.

Frågan är om statsrådet och regeringen ämnar korrigera sitt misstag och säkerställa att Sverige får EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas. Eller anser inte regeringen att vätgas är ett intressant alternativ för Sverige?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Bedömer statsrådet och regeringen att vätgas är ett intressant alternativ för Sverige, och vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen i så fall vidta för att säkerställa att Sverige får EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1227 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/ 02779/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1227 av Johan Hultberg (M) EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas

Johan Hultberg har frågat mig om jag och regeringen bedömer att vätgas är ett intressant alternativ för Sverige, och vilka åtgärder jag och regeringen i så fall avser vidta för att säkerställa att Sverige får EU-stöd för utbyggnad av tankstationer för vätgas.

Regeringens målsättning är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. I det arbetet har omställningen av transportsektorn en mycket stor betydelse. Omställningen till fossilfria transporter gynnar inte bara klimatet utan också innovationskraften i svensk industri vilket kan skapa nya arbetstillfällen och exportintäkter. Regeringen driver därför en aktiv politik för att minska transportsektorns beroende av fossila bränslen. Den rymmer alltifrån förbättringar och utbyggnader av den svenska järnvägen till insatser för att främja energieffektiva fordon och en övergång till förnybar energi inom transportsektorn.

Nyligen presenterades ett förslag till ett bonus-malussystem som syftar till att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp. Bidrag (bonus) utgår till bilar med inga eller låga utsläpp samt gasbilar. Bland bonusbilarna återfinns därmed gasbilar, vätgasbilar, elbilar och laddhybrider.

När det gäller Sveriges handlingsprogram för infrastrukturen för alternativa drivmedel som regeringen lämnade till EU-kommissionen i november förra året så behandlas infrastruktur för vätgas på samma sätt som infrastrukturen för andra alternativa drivmedel. Redan i dag finns fyra vätgasstationer i drift i Sverige, och EU har bidragit till finansieringen.

I dag finns i Sverige endast tre bilmodeller för vätgas som går att köpa och totalt finns cirka 25 vätgasbilar inregistrerade. Den främsta orsaken till det begränsade antalet bilar och stationer är att det ännu är en ung och dyr teknik. Utvecklingen av fordon och bränsleinfrastruktur måste gå hand i hand. Vätgas är dock ett intressant alternativ på sikt och regeringen följer därför utvecklingen noga.

Stockholm den 18 april 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.