EU-moms för ideell sektor

Skriftlig fråga 2011/12:223 av Oscarsson, Mikael (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-08
Anmäld
2011-12-08
Besvarad
2011-12-14
Svar anmält
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga

2011/12:223 EU-moms för ideell sektor

av Mikael Oscarsson (KD)

till finansminister Anders Borg (M)

Momsbefrielsen för viss verksamhet som bedrivs av ideella föreningar har under flera år varit en varnagel i ögat på EU-kommissionen, eftersom kommissionen hävdar att detta inte harmonierar med momsdirektivet. Den lösning vi valt i Sverige, och som har bred politisk uppbackning, innebär bland annat att hjälpverksamheten som finansieras via en second hand-butik, korven vid fotbollsmatchen och kyrkkaffet på söndagen är momsbefriad.

Nu har EU-kommissionen presenterat ett förslag om att samma momsregler ska gälla i hela EU, vilket innebär att den svenska momsbefrielsen som beskrivs ovan döms ut. Detta är ett beslut som med rätta mött hård kritik. Det gäller inte minst den byråkratiska och fördyrande lösning kommissionen föreslagit, när de ökade kostnaderna till följd av momspåslaget ska kompenseras med bidrag. Detta skulle skapa en onödig administration för såväl organisationer som myndigheter. Men problemet är inte bara pengarna. För Myrornas, Röda Korsets och Erikshjälpens second hand-butiker skulle detta innebära dödsstöten, eftersom vinsten – som kan användas till hjälpverksamheten – motsvarar detta påslag. Sveriges politik baseras inte heller på ett bidragstänkande, utan på att var och en tar eget ansvar så långt det är möjligt – ett politiskt tänkande som visat sig ge en långsiktigt hållbar ekonomisk situation.

Mot denna bakgrund är det angeläget att regeringen i samtalen med EU-kommissionen finner en lösning som kan bevara rådande momsbefrielse inom de ramar som nu gäller. Mot denna bakgrund önskar jag fråga:

Vad avser finansministern att vidta för åtgärder i relation till EU-kommissionen för att ideell verksamhet även fortsatt ska vara momsbefriad?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:223 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:223 EU-moms för ideell sektor

Finansminister Anders Borg

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder i relation till EU-kommissionen för att ideell verksamhet även fortsatt ska vara momsbefriad.

Frågan ställs mot bakgrund av att EU-kommissionen år 2008 inledde ett fördragsbrottsförfarande mot Sverige. Kommissionen anser att den svenska momslagen innehåller alltför generösa undantag för ideella föreningar och att lagen därför strider mot EU:s momsdirektiv.

För att undvika att kommissionen skulle gå vidare i fördragsbrottsförfarandet ansökte regeringen i januari 2011 hos kommissionen om att få införa en regel om så kallad omsättningsgräns för momsredovisning avseende ideell sektor. Enligt ett besked från kommissionen i mars 2011 godtogs dock inte ansökan. EU-kommissionär Algirdas Šemeta besökte därefter mig för att diskutera frågan. Vi fann inga lösningar då, men dialogen med kommissionen har fortsatt.

Dessutom lämnade regeringen i maj 2011 synpunkter på kommissionens diskussionsunderlag om en reform av momssystemet, den så kallade grönboken om momsens framtid. Regeringen har i sina synpunkter lyft fram betydelsen av en förmånlig behandling av ideell verksamhet och att ett nytt regelverk tydligt undantar den ideella sektorn. Nästan 1 000 svenska ideella föreningar har också lämnat synpunkter till kommissionen.

Trots detta har kommissionen i sitt meddelande den 6 december 2011 om momsens framtid inte uttryckt någon ambition att tydliggöra de nuvarande bestämmelserna om ideell verksamhet i momsdirektivet.

Jag är besviken över att kommissionen inte har tagit Sveriges och den ideella sektorns synpunkter på större allvar.

Dialogen med kommissionen fortsätter och för närvarande arbetar mina tjänstemän med att sammanställa svar på ett antal frågor som kommissionen ställt om den ideella sektorn i Sverige. Jag kommer att i diskussionerna med kommissionen fortsätta att föra fram vikten av en gynnsam behandling av den ideella sektorns värdefulla verksamhet och ett tydligt undantag för sektorn. Arbetet med att säkerställa goda förutsättningar för en stark ideell sektor i Sverige bedrivs alltså vidare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.