Till innehåll på sidan

ett tillgängligt samhälle för alla samhällsmedborgare

Skriftlig fråga 2004/05:816 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-28
Anmäld
2005-01-28
Besvarad
2005-02-02
Svar anmält
2005-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga 2004/05:816

av Carina Adolfsson Elgestam (s) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om ett tillgängligt samhälle för alla samhällsmedborgare

Den offentliga miljön måste vara tillgänglig för alla samhällsinvånare oavsett om man har ett funktionshinder eller inte. Att kunna röra sig fritt och delta aktivt i samhällslivet är en rättighet för alla, inte bara några.

I min hemkommun Uppvidinge har den kyrkliga samfälligheten ansökt om att få bygga en handikapptoalett i Nottebäcks kyrka då det finns kyrkobesökare som är funktionshindrade. Som kyrkan ser ut i dag är den inte funktionell för kyrkobesökarna. Dessvärre så har länsstyrelsen och länsantikvarien motsatt sig en förändring av kyrkans inre eftersom den anses ha ett mycket högt bevarandevärde. Två intressen ställs nu mot varandra, ska kyrkan vara tillgänglig för alla som vill besöka kyrkan eller ska kyrkans historiska värde prioriteras så att vissa kyrkobesökare stängs ute? Det kan knappast anses rimligt att kyrkan inte ska kunna moderniseras så att den inte kan fortsätta att vara en viktig samlingspunkt i samhället.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att äldre historiska byggnader ska kunna göras tillgängliga även för rörelsehindrade?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:816 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 2004/05:816 om ett tillgängligt samhälle för alla samhällsmedborgare

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att äldre historiska byggnader ska kunna göras tillgängliga även för rörelsehindrade.

Regeringen anser att frågan om tillgänglighet är viktig, vilket vi flera gånger har visat genom olika initiativ. Bland annat presenterade regeringen propositionen Från patient till medborgare @ en nationell handlingsplan för handikappolitiken (prop. 1999/2000:79, bet. 1999/2000:SoU14), som antogs av riksdagen i maj 2000. I denna proposition visade regeringen tydligt att vi vill förändra handikappolitiken i syfte att uppfylla målen om demokrati och full delaktighet för alla medborgare. I handlingsplanen fastslås att Sverige ska vara tillgängligt för alla senast 2010.

Ett viktigt steg för att uppnå den nationella handlingsplanen för handikappolitiken är att plan- och bygglagen i juni 2001 ändrades. Då infördes i 17 kap. 21 § krav på undanröjande av enkelt avhjälpta hinder mot tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga i byggnader som innehåller lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.

I nästa vecka kommer Boverket att presentera en idébok där ett avsnitt handlar om hur man kan skapa tillgängliga miljöer samtidigt som ändringar i byggnader utförs varsamt.

På regeringens initiativ pågår nu en översyn av plan- och bygglagen inom ramen för PBL-kommittén. I denna översyn är tillgänglighetsfrågorna centrala. Kommittén ska presentera sitt betänkande i juni 2005. När det har presenterats kommer regeringen att ta ställning till ytterligare åtgärder.

Avslutningsvis vill jag poängtera att jag anser att tillgänglighetsfrågan är mycket viktig och jag kommer att följa den noggrant.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.