Ett hot mot de fria medierna

Skriftlig fråga 2018/19:175 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-07
Överlämnad
2019-02-07
Anmäld
2019-02-08
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Med anledning av Göteborgspostens rapportering om brottslighet, hot och trakasserier mot djurbönder ville det statliga SVT ta upp våldsbejakande djurrättsextremism i debattprogrammet Opinion live. Förutom lantbrukare bjöds även extremister och provokatörer in till programmet.

Programmet tvingades i sista sekund att ställas in då hotade lantbrukare inte vågade ställa upp av rädsla för hämnd och vedergällning. SVT kunde inte heller garantera lantbrukarnas säkerhet innan, under och efter programmet.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ska public service, enligt ministerns bedömning, på sikt klara av sin samhällsgranskning när extremismen blir ett samhälls- och demokratiproblem?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:175 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2019/

00203/MF

Kulturdepartementet

Kultur- och demokr

atiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:175 av Åsa Coenraads (M) om
Ett hot mot de fria medierna

Åsa Coenraads har frågat mig hur public service på sikt ska klara av sin samhällsgranskning när extremismen blir ett samhälls- och demokratiproblem.

Tillgången till fria medier som skildrar samhället och granskar dess makthavare är en viktig del av vårt demokratiska system. När hot och hat som riktas mot journalister eller andra deltagare i samhällsdebatten leder till självcensur så är det ett hot mot det demokratiska samtalet och i förlängningen mot vår demokrati.

Som redovisas i svar på fråga från Boriana Åberg (M) inleddes under förra mandatperioden en rad insatser för att förebygga och motverka utsatthet för hot och hat, t.ex. bland journalister och opinionsbildare, och det arbetet fortsätter. Hot och hat får aldrig normaliseras. Var och en måste bidra till ett konstruktivt samtalsklimat fritt från hot och hat. Det är ett gemensamt ansvar att vända utvecklingen.

SVT och SR har i uppdrag att meddela nyheter, stimulera till debatt och ge medborgarna en allsidig samhällsinformation. Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Public service-företagen har ett stort ansvar att i sin granskning även hantera ämnen som är konfliktfyllda och där debatten blivit polariserad.

Hur SVT arbetar med säkerhet för dem som medverkar vid olika inspelningar är en fråga för företaget att svara på. För att värna SVT:s, SR:s och UR:s möjligheter att fullgöra sina uppgifter som oberoende medieföretag i allmänhetens tjänst, där även säkerhetsarbete har blivit en allt viktigare förutsättning, krävs dock även fortsättningsvis stabila och långsiktiga villkor för verksamheten. Regeringen förbereder nu, med utgångspunkt i den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande, den proposition som ska lägga grunden för verksamhetens villkor de kommande åren.

Stockholm den 20 februari 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.