Ett Europa fritt från prostitution

Skriftlig fråga 2011/12:207 av Hägg, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-05
Anmäld
2011-12-06
Besvarad
2011-12-14
Svar anmält
2011-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2011/12:207 Ett Europa fritt från prostitution

av Carina Hägg (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Det är oacceptabelt att människor, ofta kvinnor och barn, köps och utnyttjas som handelsvaror. Den regering som menar att prostitution och människohandel för sexuella ändamål är allvarliga hinder för jämställdhet mellan män och kvinnor kan aldrig vara nöjd med tagna initiativ. Den som utsätts för människohandel och prostitution berövas makten över sitt liv och sin kropp och fråntas möjligheterna att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. European Womens Lobby driver under 2012 kampanjen Ett Europa fritt från prostitution. Kampanjen ligger i linje med svensk lagstiftning genom att den verkar för en sexköpslagstiftning likt den svenska modellen. Regeringen har att stå upp för vår sexköpslag i EU och ta initiativ för ett Europa fritt från prostitution. Det är angeläget att efterhöra regeringens stöd till European Womens Lobbys kampanj Ett Europa fritt från prostitution.

Avser statsrådet Birgitta Ohlsson att mot bakgrund av det anförda ta några initiativ till stöd för kampanjen Ett Europa fritt från prostitution?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:207 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 14 december

Svar på fråga

2011/12:207 Ett Europa fritt från prostitution

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Carina Hägg har frågat mig om jag avser att ta några initiativ till stöd för kampanjen Ett Europa fritt från prostitution.

För 200 år sedan avskaffades slaveriet, men fortfarande i dag lever många kvinnor och barn som sexslavar i flera av Europas huvudstäder. Människohandel för sexuella ändamål är ett exempel på ett gränsöverskridande problem som vi endast kan förebygga och bekämpa genom samarbete.

Prostitution och människohandel för sexuella ändamål är också ett allvarligt hinder för social jämlikhet och jämställdhet mellan könen samt för utveckling. Människohandel är en allvarlig kränkning av den enskilde individens människovärde och mänskliga rättigheter.

De bakomliggande orsakerna till att personer befinner sig i prostitution varierar, men det som primärt upprätthåller människohandel för sexuella ändamål och prostitution är efterfrågan, det vill säga att människor, främst män, köper sexuella tjänster.

Genom regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål (skr. 2007/08:167) har regeringen satsat mer än 215 miljoner kronor på 36 olika åtgärder. Handlingsplanen har tydligt fokus på den utsatta individens behov av skydd och stöd. Flera av handlingsplanens åtgärder och uppdrag har inriktats mot kompetensutveckling. Det har gällt både myndigheter inom och vid sidan av rättsväsendet. Även frivilligorganisationer och internationella organisationer har omfattats av de resurser som har gjorts tillgängliga.

Jag vill gärna lyfta fram ett uppdrag till Svenska institutet (SI) som syftar till att vidareutveckla och genomföra besöksprogram för internationella nyckelaktörer som vill studera Sveriges arbete med att bekämpa och förebygga prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Utöver utbytet av erfarenheter utgör denna dialog en viktig pusselbit i arbetet med att påverka och förändra attityder, för att därigenom nå långsiktiga effekter.

Jag kommer framöver att fortsätta lyfta fram dessa frågor på EU-nivå och jag har med glädje noterat att flera av EU:s medlemsstater, bland andra Frankrike, Irland och inte minst den nya regeringen i Danmark, aviserat att man tänker låta sig inspireras av den svenska sexköpslagen i kommande initiativ. Jag vet också att det finns intresse för den svenska lagstiftningen i flera EU-länder.

Avslutningsvis vill jag också varmt välkomna initiativ från det civila samhället som syftar till att problematisera och belysa dessa mycket angelägna frågor. Vi behöver vara många krafter som lyfter fram problematiken med prostitution och människohandel i de olika forum där vi är verksamma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.