etnisk kvotering av studenter

Skriftlig fråga 2004/05:771 av Osman Sherifay, Mariam (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-01-24
Anmäld
2005-01-25
Besvarad
2005-02-02
Svar anmält
2005-02-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2004/05:771

av Mariam Osman Sherifay (s) till statsrådet Jens Orback om etnisk kvotering av studenter

Obalansen på svensk arbetsmarknad när det gäller andelen personer med invandrarbakgrund är oacceptabel. Det måste till radikala grepp och gärna otraditionella för att få in fler personer med invandrarbakgrund inom alla arbetsmarknadsområden. Förutom att tillföra arbetslivet en bredare kompetens handlar det om rätten till arbete och delaktighet i det svenska samhället.

Uppsala universitet har för ett par år sedan beslutat att kvotera in invandrare på juristutbildningen. Ambitionen är att 10 % av nybörjarplatserna ska öronmärkas för studerande vars båda föräldrar var födda utomlands. Tanken bakom detta beslut är att få fler jurister med invandrarbakgrund som domare, advokater med flera.

Uppsala tingsrätt har i en dom i år förklarat att detta beslut inte är lagligt. Enligt svensk lag får man inte ge sämre meriterade personer företräde på detta sätt.

Är det statsrådets uppfattning att svensk lagstiftning ska ge möjlighet till etnisk kvotering enligt det beslut som Uppsala universitet fattat och, om så är fallet, avser statsrådet att ta initiativ till att lagen ses över?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:771 besvarad av

den 2 februari

Svar på fråga 2004/05:771 om etnisk kvotering av studenter

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Mariam Osman Sherifay har frågat Jens Orback om han anser att svensk lagstiftning ska ge möjlighet till etnisk kvotering enligt det beslut som Uppsala universitet fattat och om han i sådana fall avser att ta initiativ till att lagen ses över. Eftersom frågan rör antagning till högre utbildning har den överlämnats till mig.

Inledningsvis vill jag säga att jag inte kan uttala mig om Uppsala universitets beslut om antagning till juristutbildningen. Saken är föremål för en domstolsprocess, och jag kan inte heller uttala mig om enskilda fall.

Att motverka den sociala snedrekryteringen och öka mångfalden i högskolan är högt prioriterade frågor för mig som utbildningsminister. Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att på ett aktivt sätt bredda rekryteringen. Bland annat har högskolan byggts ut, en rekryteringsdelegation har fördelat medel för aktiva rekryteringsåtgärder i högskolan och studiestödet har blivit bättre. Arbetet har givit resultat, och den sociala snedrekryteringen till högskolan har minskat. På tio år har andelen nybörjare i högskolan från arbetarhem ökat från 18 till 24 %. Samtidigt har andelen nybörjare med utländsk bakgrund ökat och motsvarar nästan andelen med utländsk bakgrund i befolkningen. Dessa resultat pekar på att det faktiskt är möjligt att motverka snedrekryteringen och öka mångfalden, men vi har fortfarande lång väg att gå.

Enligt min uppfattning finns det en risk för att kvotering på grund av etnisk tillhörighet kan leda till motsättningar mellan olika grupper. Arbetet med breddad rekrytering har visat att det finns andra effektiva sätt att minska den sociala snedrekryteringen och öka mångfalden än etnisk kvotering. Regeringen avser att i den kommande högskolepolitiska propositionen behandla frågan om hur arbetet med breddad rekrytering kan fortsätta.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.