etik- och tillväxtsamtal

Skriftlig fråga 2003/04:745 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-13
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:745

av Maria Larsson (kd) till statsminister Göran Persson om etik- och tillväxtsamtal

I en intervju med TT före jul hävdade statsministern att det politiska utrymmet för att göra något gynnsamt för näringslivet inte är särskilt stort i dag på grund av alla skandaler.

Regeringen har tillsatt en förtroendekommission för att bland annat föra samtal om etik med näringslivet. I direktiven står det klart och tydligt att kommissionen ska "etablera en dialog med näringslivets ägare och företrädare om dagens situation när det gäller förtroendet för näringslivet".

I dagarna har det framkommit i medierna att kommissionens huvudsekreterare fått sparken just för att han ville samtala om etik med företrädare för näringslivet. På en fråga om han inte är för en debatt om moral och etik svarar Förtroendekommissionens ordförande Erik Åsbrink: "Nej, jag har inget behov av det."

Samtidigt som regeringen ställer krav på näringslivet att delta i samtal om etik för att regeringen ska vara villig att diskutera åtgärder för att främja ett bättre näringslivsklimat, så vägrar alltså den kommission som har regeringens uppdrag att föra dessa etiksamtal att ta sig tid med näringslivets representanter.

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att bidra till ett bättre näringslivsklimat och samtidigt främja ett levande samtal om etik i samhället?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:745 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:745 om etik- och tillväxtsamtal

Statsrådet Gunnar Lund

Maria Larsson har frågat statsminister Göran Persson vilka åtgärder han avser att vidta för att bidra till ett bättre näringslivsklimat och samtidigt främja ett levande samtal om etik i samhället.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag utgår från att Maria Larsson delar min uppfattning att den uppkomna förtroendekrisen för näringslivet är mycket allvarlig. De avarter vi sett inom framför allt livbolagssektorn är inte endast moraliskt stötande utan hotar i förlängningen våra tillväxtförutsättningar.

Ansvaret för att återskapa förtroendet är delat. Regering och riksdag svarar för regelverket och Finansinspektionen för tillsynen. Men ytterst är det ägare och styrelser som måste garantera att verksamheten utövas enligt gällande regler på ett seriöst och ansvarsfullt sätt.

Regeringen har vidtagit en rad åtgärder. För egen del har jag svarat för en grundläggande översyn av livbolagen där vi avser att föreslå en rad förändringar för att skärpa lagar och regler.

Maria Larsson efterlyser särskilt samtal om etik med näringslivets företrädare och har hänvisat till den så kallade Förtroendekommissionens arbete. Hon har hävdat att kommissionen inte tar sig tid med näringslivets representanter.

Förtroendekommissionen tillsattes år 2002 med uppgift att bland annat etablera en dialog med näringslivets företrädare om dagens situation när det gäller förtroendet för näringslivet. Jag kan inte se annat än att kommissionen har fört en sådan dialog. Bland kommissionens ledamöter finns flera som har nära anknytning till näringslivet. Dessutom har kommissionen till sig knutit en referensgrupp med ett tiotal ledamöter, varav flertalet har långvarig erfarenhet från näringslivet. Kommissionen inhämtar regelbundet referensgruppens synpunkter på det pågående arbetet. Vidare har kommissionen @ i syfte att ytterligare bredda underlaget för sitt arbete @ genomfört ett stort antal intervjuer och möten med företrädare för näringslivets olika delar. Det kan också nämnas att kommissionen i sitt arbete med en svensk bolagsstyrningskod har bildat en arbetsgrupp, där merparten av ledamöterna kommer från näringslivet. Jag har även inhämtat att kommissionen i sitt arbete med det kommande betänkandet ägnar särskild uppmärksamhet åt frågor om etik i näringslivet. Maria Larssons uppgift att kommissionens ordförande, Erik Åsbrink, skulle ha sagt sig inte ha något behov av att samtala om etik med företrädare för näringslivet synes för övrigt bygga på en missuppfattning. Erik Åsbrink har dementerat uppgiften.

De åtgärder som Förtroendekommissionen hittills har vidtagit för att upprätta en dialog med näringslivets företrädare förefaller enligt min mening både lämpliga och verkningsfulla. Jag vill i detta sammanhang också peka på att frågan om återställande av förtroendet för näringslivet ingår som ett av fyra områden i de tillväxtsamtal som regeringen och näringslivet genomför, vid sidan av Förtroendekommissionens arbete.

Regeringen har således @ såväl genom tillsättandet av Förtroendekommissionen som på annat sätt @ vidtagit åtgärder för att främja ett levande samtal om etik och förtroende i näringslivet. Jag hoppas att företrädare för alla partier är beredda att medverka i detta viktiga arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.