Ersättning för helikopter 4

Skriftlig fråga 2007/08:1449 av Karlsson, Anders (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-04
Besvarad
2008-07-18
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga

2007/08:1449 Ersättning för helikopter 4

av Anders Karlsson (s)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Helikopter 4 är en tung helikopter som bland annat används vid vattenbombning och större transporter. Helikoptersystem skulle bytas ut men på grund av kraftiga leveransförseningar kan detta tidigast ske 2010. I väntan på de nya helikoptrarna har modifieringar gjorts på fyra av åtta helikopter 4 till en kostnad av 170 miljoner kronor. Därmed ska de kunna fortsätta användas några år till.

Nu har uppgifter inkommit som pekar på att helikopter 4 ska tas ur bruk redan från juli 2008, detta trots att helikopterflottiljen inte ersätts med en annan tung transporthelikopter.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Sten Tolgfors vad som ligger bakom beslutet och om försvarsministern kommer att verka för att Försvarsmakten och det civila samhället ersätts med en likvärdig resurs fram till 2010.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1449 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 18 juli

Svar på fråga

2007/08:1449 Ersättning för helikopter 4

Försvarsminister Sten Tolgfors

Anders Karlsson har frågat mig vad som ligger bakom beslutet om avveckling av helikopter 4 och om jag kommer att verka för att Försvarsmakten och det civila samhället ersätts med en likvärdig resurs fram till 2010.

Försvarsmakten fattade beslut om att avveckla HKP 4 år 2001. Sedan dess har systemet levt kvar i väntan på att de nya helikoptersystemen 14 och 15 ska levereras. För att klara åtagandena inför NBG 08 gjordes vissa uppgraderingar av fyra stycken HKP 4. Det var emellertid inte några livstidsförlängande åtgärder som genomfördes.

Avvecklingen av HKP 4 är enligt Försvarsmakten nödvändig för att möjliggöra övergången till ny materiel. Såväl besättningar som teknisk personal måste skolas om på de nya systemen, vilket är både tids- och resurskrävande. Försvarsmaktens helikopterorganisation är inte dimensionerad för att genomföra insatser och utbilda operativ personal till mer än två helikoptersystem. Att behålla HKP 4 skulle enligt Försvarsmakten tvinga dem att, med stora kostnader som följd, skjuta upp införseln av HKP 14 till förmån för ett äldre avvecklingssystem.

Försvarsmaktens verksamhet ska, i enlighet med de riksdagsbeslutade operativa målen för det militära försvaret, bidra till samhällets samlade krisberedskapsförmåga. Stödet till det civila samhället ska emellertid ske med befintliga resurser och inte vara dimensionerande för Försvarsmaktens verksamhet.

Omställningen till nyare helikoptersystem innebär enligt Försvarsmakten att Försvarsmaktens förmåga att stödja det civila samhället tillfälligt minskar. Detta ska ställas i relation till den långsiktiga ökningen av den operativa förmågan som införandet av de nya helikoptersystemen medger.

Hur uthålligheten i den offentliga sektorns helikoptertjänster ska säkerställas vid snabba, omfattande eller utdragna krisförlopp, kommer att belysas i den pågående Helikopterutredningen (Fö 2007:05). Utredningen kommer att redovisa sitt uppdrag den 17 november 2008.

Till dess HKP 14 är i drift kommer Försvarsmakten ha förmågan att bistå samhället med HKP 10 och 15, av vilka det sistnämnda helikoptersystemet kommer att slutlevereras under första halvåret 2009.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.