Eritrea och Etiopien

Skriftlig fråga 1997/98:802 av Tingsgård, Tone (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-05-28
Besvarad
1998-06-10
Anmäld
1998-06-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:802 av Tone Tingsgård (s) till utrikesministern om Eritrea och Etiopien

Eritrea och Etiopien befinner sig sedan några veckor i något som kan liknas vid en väpnad konflikt. Skälen för detta är oklara men det finns grund för en oro att det hela kan utvecklas till öppna krigshandlingar. Gränsdragningen mellan de två nationerna är omstridd och det en spänning har utlösts över är vatten och jordbruksområden som båda nationerna anser sig har anspråk på.

Eritreas regering har inbjudit till en oberoende inspektion av tredje part och vänt sig till det internationella samfundet för att uppmärksamma konflikten.

Denna "early warning" bör tas på allvar.

Min fråga är om regeringen avser att agera bilateralt, i EU eller i FN för att bidra till att spänningarna minskar mellan Eritrea och Etiopien.

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:802 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:802 om Eritrea och Etiopien
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

Tone Tingsgård har frågat mig om regeringen avser att agera bilateralt, i EU eller i FN för att bidra till att spänningarna minskar mellan Eritrea och Etiopien. Bakgrunden är den omtvistade gränsdragningen länderna emellan.

Den svenska regeringen är djupt oroad över den senaste händelseutvecklingen, särskilt de bombningar som nyligen ägt rum på båda sidor. Såsom nära samarbetspartner till både Eritrea och Etiopien följer Sverige naturligtvis utvecklingen mycket noga.

Risken finns att konflikten eskalerar ytterligare. Den medför också en ökad instabilitet på det redan konfliktdrabbade Afrikas horn. Den konfliktförebyggande och konfliktlösande verksamhet som den regionala organisationen IGAD (Inter-Governmental Authority on Development) bedriver i regionen riskeras vidare att försvåras.

Olika ansträngningar pågår för närvarande i syfte att finna en fredlig lösning på konflikten, t.ex. har medlingsinsatser initierats av USA, Rwanda, Djiboutis president såsom ordförande för IGAD samt OAU:s generalsekreterare Salim Salim. Sverige stöder dessa ansträngningar.

Sverige har en kontinuerlig kontakt med regeringsrepresentanter från bägge länderna. Vi har vid dessa samtal uttryckt vår oro och djupt beklagat de senaste bombningarna, vi har också betonat betydelsen av att undvika en eskalering av konflikten och att snarast finna en fredlig lösning.

Sverige agerar även inom EU och FN. Flera gemensamma EU-uttalanden har gjorts. I det senaste uttalandet den 6 juni förklarades bl.a. att EU var ytterst oroad över den allvarliga eskaleringen av konflikten mellan Etiopien och Eritrea. Särskilt beklagades djupt bombningarna av Asmara flygplats och staden Mekele den 5-6 juni. Storbritannien har vidare som EU:s ordförande haft direktkontakt med både Etiopiens premiärminister och Eritreas president och uppmanat dem att finna en fredlig lösning på konflikten.

Konflikten har också vid flera tillfällen behandlats i FN:s säkerhetsråd. Samtliga medlemmar i säkerhetsrådet manade den 5 juni i ett pressuttalande till omedelbart eldupphör och upphörande av stridigheterna. Säkerhetsrådet uppmanade parterna att finna en fredlig lösning och uttryckte stöd för den plan som utarbetats av USA och Rwanda, samt för OAU:s fredsansträngningar.

Konsultationer om vidare åtgärder pågår för närvarande inom både EU och FN:s säkerhetsråd. Sverige kommer även fortsättningsvis att agera aktivt både bilateralt och multilateralt för att få till stånd en fredlig lösning av konflikten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.