Till innehåll på sidan

En tidtabell för framtagandet av en Kinastrategi

Skriftlig fråga 2018/19:299 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-21
Överlämnad
2019-02-21
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-03-06
Sista svarsdatum
2019-03-06
Besvarad
2019-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De senaste dagarnas händelser gör det om möjligt än mer påkallat att Sverige tar fram en Kinastrategi. Utrikesdepartementet uppger att man arbetar med detta. Det framfördes bland annat i samband med Folk och Försvars årskonferens i Sälen i januari, och utrikesministern nämnde det även i utrikesdeklarationen i februari. Det är ett angeläget och viktigt arbete som förtjänar en bred behandling. Det finns anledning att notera tidigare förseningar och bristfälliga förankringsprocesser med andra dokument som sagts vara prioriterade från regeringens sida, såsom den så kallade nationella säkerhetsstrategin.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ser utrikesministerns och regeringens tidtabell ut för framtagandet av en Kinastrategi?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:299 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)




Svar på fråga 2018/19:291 Förankringsstrategi för framtagandet av en Kinastrategi och fråga 2018/19:299 En tidtabell för framtagandet av en Kinastrategi av Hans Wallmark (M)

Hans Wallmark har frågat mig hur regeringens förankringsstrategi respektive tidtabell ser ut för framtagandet av en Kinastrategi. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Två syften är vägledande i regeringens arbete med att ta fram en strategi för arbetet med Kina. Regeringen vill dels höja kunskaperna i Sverige i frågor som rör Kina, dels utveckla politiken på berörda områden så att vi på bästa sätt kan ta tillvara våra samlade intressen i fråga om exempelvis mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, demokrati, säkerhet, forskning och innovation, ekonomi, handelspolitik och miljö- och klimatfrågor. Arbetet genom EU är grundläggande för svensk del och EU:s Kinastrategi från 2016 är en hörnsten i vårt nationella arbete.

Strategin kommer att innefatta hela Regeringskansliets arbete och UD håller på att ta fram en tidtabell. Regeringen kommer att hålla riksdagen underrättad i arbetet med att ta fram en strategi.

Stockholm den 6 mars 2019

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.