Till innehåll på sidan

En sammanhållen forskningsagenda för undervattensteknologi

Skriftlig fråga 2017/18:1122 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-28
Överlämnad
2018-03-29
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-09
Besvarad
2018-04-09
Anmäld
2018-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige har en stark ställning inom området undervattensteknologi. Det finns en rad statliga och kommersiella aktörer som är verksamma inom detta område och som levererar tjänster, plattformar och system av yttersta världsklass.

Regeringen har tidigare presenterat en svensk maritim strategi för miljö, jobb och människor. Syftet med strategin är att främja de maritima näringarna. Strategins vision är konkurrenskraftiga, innovativa och hållbara maritima näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö. Målet är att strategin ska peka ut riktningen och utgöra en plattform för fortsatt utveckling och samverkan genom dialog och kunskapsutbyte.

Undervattensteknologi är en viktig komponent inom det maritima området och kan bidra till samhällsnyttor och till att stödja Förenta nationers Agenda 2030 genom ökad förståelse för tillståndet i haven ur ett miljö- och klimatperspektiv samt bidra till ett hållbart nyttjande av haven i form av blå energi och havsbruk. Till detta ska läggas att undervattensteknik bidrar till försvar och säkerhet samt att undervattensförmågan är ett utpekat väsentligt säkerhetsintresse.

Utmaningen på detta område är dock att de statliga och kommersiella aktörerna är relativt fragmenterade, vilket försvårar förutsättningarna för att få ett effektivt sampel mellan myndigheter, institutioner och företag inom ramen för trippelhelixmodellen. Vidare saknas det alltjämt ett sammanhållet svenskt forskningsprogram på området. Undervattensteknologi är till exempel ännu inte ett utpekat område inom ramen för de strategiska innovationsområden som Vinnova har sjösatt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att i linje med den maritima strategin verka för att ett sammanhållet forskningsprogram etableras för undervattensområdet i syfte att stimulera innovation och främja de maritima näringarnas konkurrenskraft på området?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1122 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/02198/IFK

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsminister

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1122 av Pål Jonson (M)
En sammanhållen forskningsagenda för undervattensteknologi

Pål Jonson har frågat mig om jag avser att i linje med den maritima strategin verka för att ett sammanhållet forskningsprogram etableras för undervattensområdet i syfte att stimulera innovation och främja de maritima näringarnas konkurrenskraft på området.

Pål Jonsson lyfter undervattensteknologi som ett möjligt område för de strategiska innovationsområden som Verket för innovationssystem (Vinnova) sjösatt. Vinnova finansierar idag flera satsningar inom undervattensområdet. Bland annat genom stöd till utformningen av innovationsagendan SubTechSweden med 1 miljon kronor under 2017–2018 som drivs av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Kungliga Tekniska högskolan. Syftet med den agendan är att samla och stärka området samt att skapa ökad konkurrenskraft för aktörer i Sverige.

Vidare finansierar Vinnova ett projekt inom EUREKA-klustret ECSEL som designar och utvecklar en ny generation av fjärrstyrda undervattensfarkoster och inom småföretagsprogram Innovationsprojekt i företag ger Vinnova bidrag till företaget Neptunus för utveckling av undervattensarbete.

Ett väl fungerande innovationssystem består av flera olika typer av aktörer som i samspel utvecklar nya varor, tjänster och processer. I regeringens nationella maritima strategi (dnr N2015/01635/MRT) En svensk maritim strategi – för människor, jobb och miljö, lyfts Lighthouse fram som en aktör som bidragit till teknikutveckling och en utvecklad samverkan där aktörsdrivna intressen fångats upp. Regeringen planerar en översyn av den maritima strategin vilket kan bli vägledande för nya initiativ.

Mot bakgrund av ovanstående initiativ och processer avser inte regeringen att i detta skede initiera specifika forskningsprogram för undervattensområdet.

Stockholm den 9 april 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.