En polishögskola i Halmstad

Skriftlig fråga 2017/18:1304 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-05-15
Överlämnad
2018-05-16
Anmäld
2018-05-17
Sista svarsdatum
2018-05-23
Svarsdatum
2018-05-30
Besvarad
2018-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringens politik för att statliga jobb ska komma hela Sverige till del har lett till att den största omlokaliseringen av statliga jobb på ett decennium nu håller på att genomföras. För västra Sverige har denna viktiga satsning i närtid betytt att nya statliga jobb tillkommit i Borås och Göteborg.

Omlokalisering är ett sätt att öka den statliga närvaron i landet, men även vid nyetablering av statlig verksamhet finns en viktig möjlighet att tillvarata för att realisera denna politiska ambition.

Halland är i dag det län som har lägst andel statliga jobb i Sverige. Enligt Statskontorets utredning från 2016 är underrepresentationen av statliga jobb hela 46 procent jämfört med övriga län, sett till befolkningsstorlek. Det motsvarar drygt 3 400 jobb.

Orsakerna till detta kan vara flera, och en av dem är säkert att Halland aldrig krävt att få statlig verksamhet utlokaliserad till länet.

Nu har dock Halland en mycket stark önskan om att den nya polishögskolan placeras i Halland. Högskolan i Halmstad har tillsammans med Försvarsmakten och Halmstads kommun gått in med en gemensam ansökan om att få starta en polisutbildning. Argumenten är starka såväl kompetensmässigt som ekonomiskt samt inte minst sett till möjligheterna att snabbt starta en attraktiv utbildning med hög kvalitet. Här anser jag att även vikten av statlig närvaro i hela landet ska vägas in som en aspekt när valet av lokaliseringen av den nya högskolan sker.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Kommer regeringen att väga in att andelen statliga jobb i Halland är lägst i landet vid beslut om lokaliseringen av den nya polishögskolan?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1304 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/02870

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1304 av Hans Hoff (S) En polishögskola i Halmstad

Hans Hoff har frågat statsrådet Ardalan Shekarabi om regeringen kommer att väga in att andelen statliga jobb i Halland är lägst i landet vid beslut om lokaliseringen av den nya polishögskolan. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som justitie- och inrikesminister som besvarar frågor avseende polisutbildningsorter.

I juli förra sommaren beslutade regeringen att ge Polismyndigheten i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att starta ny polisutbildning i södra respektive västra Sverige. Polismyndigheten undersökte möjligheterna i södra Sverige och förordade att starta en ny polisutbildning vid Malmö universitet. Regeringen beslutade att Malmö universitet får bedriva polisutbildning på uppdrag av Polismyndigheten.

Den 22 maj tog jag emot Polismyndighetens slutredovisning av uppdraget. Där framgår det att Polismyndigheten avser att fortsätta att undersöka förutsättningarna för att öppna en ny polisutbildning i västra Sverige. Det är först när Polismyndigheten tagit ställning till frågan om ett nytt lärosäte i västra Sverige som regeringen gör en sammanvägd bedömning och beslutar om en eventuellt ny polisutbildningsort. De lärosäten som vill bedriva polisutbildning kan anmäla sitt intresse till Polismyndigheten fram till den 31 maj.

Stockholm den 30 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.