Dröjsmål med att utforma arbetsgivarintyg

Skriftlig fråga 2012/13:547 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-05-29
Anmäld
2013-05-29
Besvarad
2013-06-05
Svar anmält
2013-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga

2012/13:547 Dröjsmål med att utforma arbetsgivarintyg

av Maria Stenberg (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

I 47 § lagen om arbetslöshetsförsäkring (ALF) står bland annat: ”Arbetsgivare skall på begäran utfärda intyget enligt formulär som fastställts av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.” Det finns dock ingen lagtext eller avtalsskrivning om hur lång tid arbetsgivaren har på sig att utfärda ett korrekt arbetsgivarintyg och ingen sanktion i lagen för den arbetsgivare som inte utfärdar eller som dröjer med utfärdandet av arbetsgivarintyget. Detta medför att det förekommer att nyblivne arbetslöse hamnar i ekonomiska svårigheter när arbetsgivare inte skyndsamt utfärdar de arbetsgivarintyg som a-kassan kräver för att kunna utbetala arbetslöshetsersättning till den arbetslöse.

Avser arbetsmarknadsministern att vidta någon åtgärd för att begränsa hur lång tid en arbetsgivare kan dröja med att utfärda ett arbetsgivarintyg?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:547 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 5 juni

Svar på fråga

2012/13:547 Dröjsmål med att utforma arbetsgivarintyg

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Maria Stenberg har frågat mig om jag avser att vidta någon åtgärd för att begränsa hur lång tid en arbetsgivare kan dröja med att utfärda ett arbetsgivarintyg.

Inledningsvis vill jag framhålla att det är viktigt att regelverket är utformat på ett sådant sätt att det främjar en effektiv handläggning av ansökningar om arbetslöshetsersättning. Det finns redan i dag bestämmelser som innebär att arbetsförhållanden och övriga uppgifter får styrkas på annat sätt om den sökande har stora svårigheter att skaffa ett arbetsgivarintyg. Det kan exempelvis ske genom att den sökande skickar in lönespecifikationer och liknande. Det är sedan upp till arbetslöshetskassan att bedöma om underlaget är tillräckligt för att ta ställning till den sökandes ersättningsrätt eller om det krävs komplettering av någon uppgift.

I detta sammanhang vill jag även nämna att den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen har i uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 31 januari 2015.

Jag avser att invänta utredningens betänkande innan några eventuella åtgärder vidtas avseende arbetsgivarintyget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.