Till innehåll på sidan

drabbade jordbrukare till följd av salmonellautbrott

Skriftlig fråga 2002/03:1351 av Ek, Lena (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-04
Besvarad
2003-09-12
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16
Besvarad
2003-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga 2002/03:1351

av Lena Ek (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om drabbade jordbrukare till följd av salmonellautbrott

Det stora salmonellautbrottet bland djurbesättningar i Östergötland orsakades enligt uppgift av smittat foder. Salmonella faller under sonoslagen vilket medför stränga bestämmelser om vilka åtgärder som ska vidtas för att förebygga utbrott och vilka åtgärder som ska vidtas vid ett sådant utbrott.

Där sägs också att ersättning ska lämnas av statsmedel till den som på grund av beslut enligt denna lag eller med stöd av lagen meddelade föreskrifter kostnad eller förlust genom intrång i näringsverksamhet. Trots att flera månader har gått sedan händelsen har drabbade enskilda familjejordbrukare inte fått ersättning. Förutom förstörd avel, bruten produktion och slakt av djur drabbas de av ekonomiska bekymmer. Enligt uppgift får dessutom djurägare alltid förskottera för staten för saneringskostnader fast de enligt lag har rätt till omedelbar ersättning. Nu diskuterar berörda myndigheter ansvarsfrågor, ersättningsregler och lagtillämpningar utan hänsyn till att familjeföretag har stora problem.

Min fråga till ministern blir därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ersättning enligt sonoslagen fullt ut betalas ut till drabbade jordbruk?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1351 besvarad av

den 12 september

Svar på frågorna 2002/03:1334 om ersättning enligt epizootilagen och 1351 om drabbade jordbrukare till följd av salmonellautbrott

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Lena Ek har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att full ersättning ska betalas ut till brukare vars gårdar drabbats av salmonella.

Salmonella har aktivt kontrollerats och bekämpats i Sverige sedan 1950-talet. Sverige har tillsammans med Finland ett unikt salmonellaläge och utgör en förebild inte bara inom EU utan även globalt. Hur salmonella kontrolleras och bekämpas i Sverige är också fastlagt i kontrollprogram beslutade av EG-kommissionen. Kontrollprogrammen ligger till grund för Sveriges rätt till så kallade salmonellagarantier som innebär att djur, kött och ägg som förs in i Sverige ska vara fria från salmonella.

I maj 2003 upptäcktes salmonella vid en internkontroll på en gård i Östergötland. Salmonellan kan härledas till fodret och till Lantmännens foderfabrik i Norrköping. Produktionen stoppades vid fabriken i början av juni och de gårdar som fått foder från fabriken sedan början av maj spärrades. På de gårdar som konstaterades vara smittade har ett intensivt saneringsarbete pågått under sommaren. Följden av utbrottet är att ett antal brukare har drabbats av kostnader beroende på bland annat spärrar, avlivning, sanering eller slakt i särskild ordning.

Salmonella är en zoonos och bestämmelser om kontroll och bekämpning av salmonella finns i zoonoslagen (1999:658) och i zoonosförordningen (1999:660) samt i Statens jordbruksverks föreskrifter. Bestämmelserna möjliggör långtgående ingripande myndighetsbeslut som syftar till att sanera vid utbrott och återfå kontrollen över smittan. Ersättningsbestämmelser finns i zoonosförordningen. Epizootilagstiftningen är således inte tillämplig i fall av salmonella.

Jordbruksverket är den förvaltningsmyndighet som hanterar salmonellafrågor och utbetalning av ersättning till drabbade producenter har skett kontinuerligt. Med tanke på de stora kostnaderna för dem som har drabbats av den aktuella salmonellasmittan har Jordbruksverket hemställt om ytterligare medel och regeringen har ställt avsevärt utökade medel till Jordbruksverkets förfogande. Samtidigt utreds om foderfabriken har vållat skadan och staten kommer att kräva att Lantmännen tar ett slutligt ekonomiskt ansvar i frågan om så är fallet. Regeringen har för närvarande inte för avsikt att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.