Donation och transplantation av organ

Skriftlig fråga 2017/18:229 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-06
Överlämnad
2017-11-07
Anmäld
2017-11-08
Svarsdatum
2017-11-15
Sista svarsdatum
2017-11-15
Besvarad
2017-11-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Viljan att donera organ för transplantation är hög i Sverige. Enligt den statliga utredningen Organdonation. En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) är 85 procent av befolkningen positivt inställd till att donera sina organ efter sin död. Trots den höga donationsviljan ligger Sverige lågt när det gäller antalet genomförda organdonationer jämfört med länder som Norge, som är dubbelt så bra som vi och Spanien, som är världsledande.

För att öka tillgången på organ för transplantation föreslog utredningen ovan en lagstiftning liknande den som finns i ett antal europeiska länder. Den innebär att i en situation där all fortsatt aktiv behandling är meningslös och patienten ligger i en respirator på en intensivvårdsavdelning, skulle man kunna ställa frågan om organdonation till den närmaste familjen. Vid jakande svar skulle man genomföra organdonation enligt de rutiner som tillämpas bland annat i Storbritannien. Detta skulle kunna öka tillgången på organ för transplantation i Sverige, minska köerna till transplantation och minska antalet människor som dör i väntan på nytt organ.

Den 30 september 2017 var det 800 personer som väntade på organ, däribland 682 som väntade på njure och 30 som väntade på hjärta. Årligen dör ca 50 personer på väntelistan för nytt organ.

Nu meddelar regeringen att den lagstiftning som föreslås i utredningen Organdonation. En livsviktigverksamhet inte går att genomföra.

Min fråga till socialminister Annika Strandhäll är därför:

 

Vilka lagstiftningsåtgärder avser regeringen att genomföra för att möjliggöra fler organtransplantationer i Sverige och därmed rädda fler människor till livet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:229 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/06270/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:229 av Barbro Westerholm (L) Donation och transplantation av organ

Barbro Westerholm har frågat mig vilka lagstiftningsåtgärder regeringen avser att genomföra för att möjliggöra fler organtansplantationer i Sverige och därmed rädda fler människor till livet.

Jag vill inledningsvis understryka att detta är en angelägen fråga, men också peka på att det finns fler åtgärder än lagstiftning som bidrar till ett ökat antal organtransplantationer.

Socialstyrelsens statistik visar att under 2016 rapporterades det hittills högsta antalet avlidna organdonatorer i Sverige. Totalt 185 avlidna personer blev faktiska donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades. Det innebär en ökning med drygt 10 procent jämfört med året innan, vilket är glädjande.

Donationsveckan är ett utmärkt exempel på en insats som Socialstyrel-sen gör för att bidra till att öka antalet donationer. Socialstyrelsens statistik visar att antalet registreringar i Donationsregistret ökar när veckan pågår. Som exempel kan nämnas att det under Donationsveckan 2015 inkom cirka 7 000 anmälningar till donationsregistret, vilket kan jämföras med 400–1000 anmälningar under en "vanlig" vecka.

Vi har en hög donationsvilja i Sverige och genom att se över hur vi arbetar med frågan på nationell nivå, är jag övertygad om att vi kommer att fortsätta höja antalet donationer.

Donationsfrågan är emellertid svår och komplex och det är viktigt att vi får en långsiktig lösning som både underlättar och främjar ett ökat antal donationer. Regeringen har nogsamt analyserat det underlag som utredningen om Organdonation - En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) lämnade och kommit fram till att frågan kräver ytterligare utredning och överväganden. Problemen vi ser är kopplade till den grundlagsskyddade rättighet att samtycka till den vård som ges. Det finns undantag när det handlar om att rädda liv, men det är individens liv det avser. Inte någon annans genom organdonation. Det tar inte utredningens förslag hänsyn till och därför är det inte möjligt att gå vidare med just dessa delar.

Regeringen ser nu över möjligheten att ta fram ett underlag till de lagstiftningsåtgärder som det finns behov av för att få till fler donationer, men även andra insatser kan övervägas, som att utveckla Socialstyrelsens uppdrag på nationell nivå.

Stockholm den 15 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.