Djurvälfärd vid valjakt

Skriftlig fråga 2010/11:356 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-03-07
Anmäld
2011-03-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-03-22
Svar anmält
2011-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2010/11:356 Djurvälfärd vid valjakt

av Jens Holm (V)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Valjakt är en kontroversiell fråga som man kan lägga många aspekter på. I den här frågan vill jag lyfta välfärden för valarna. Enligt min mening är djurens behov av välfärd universellt. Av den anledningen är det viktigt att vi inom varje område där djur utnyttjas belyser och beaktar djurvälfärden.

Inom valjakten används harpuner som avlossas från fartyg. Dåligt väder och höga vågor medför många gånger att det är svårt att få en perfekt träff. När harpunen träffar valen så borrar den sig in i valens kropp, där den sedan exploderar. I de fall där valen inte dör direkt drabbas den av lidande. Enligt siffror från World Society for the Protection of Animals, WSPA, så är det endast 40 procent av de valar som harpuneras som dör inom tio sekunder. WSPA säger sig dessutom ha vetenskapliga bevis för att vissa valar utsätts för ett långtgående lidande, i vissa fall under mer än en timme.

Vid förra årets IWC-möte föreslog Englands regering att djurvälfärdsaspekterna vid valjakt ska belysas och beaktas bättre i framtiden. Enligt min mening bör Sverige inta en ledande position i världen då det gäller djurs behov av välfärd. Av den anledningen är det viktigt att Sverige tydigt ställer sig bakom Englands initiativ och arbetar aktivt för att valarnas behov av välfärd ska belysas och beaktas bättre i framtiden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga landsbygdsminister Eskil Erlandsson:

Avser lansbygdsministern att ta något initiativ så att djurvälfärdsaspekterna vid valjakt belyses och beaktas bättre än vad som är fallet i dag?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:356 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 mars

Svar på fråga

2010/11:356 Djurvälfärd vid valjakt

Miljöminister Andreas Carlgren

Jens Holm har frågat landsbygdsministern om han avser att ta något initiativ så att djurvälfärdsaspekterna vid valjakt belyses och beaktas bättre än vad som är fallet i dag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är de uppgifter som förekommit om att endast 40 procent av valarna som harpuneras dör inom tio sekunder. Jag vill först försäkra Jens Holm om att både jag och landsbygdsministern lägger lika stor vikt vid djurs välfärd i samband med jakt som frågeställaren gör. Detta gäller inte minst vid valjakt där dessa frågor på både brittiskt och svenskt initiativ sedan länge prioriterats. Flera arbetsgrupper och särskilda möten har ägnats åt denna fråga bara under 2000-talet.

Den svenska politiken grundas på riksdagens beslut (prop. 2003/04:124, bet. 2003/04:MJU03, rskr. 2003/04:283) att jakt på valar bör bedrivas enligt högt ställda etiska principer i enlighet med IWC:s förvaltningsplan så att djurens lidande minimeras. De länder som bedriver valjakt bör kontinuerligt arbeta för att minimera avlivningstid och djurens lidande. Om högt ställda etiska krav inte uppfylls bör jakt inte tillåtas.

Utvecklingen av nya jaktvapen har inneburit stora framsteg vad gäller den jakt som bedrivs av Japan, Norge och Island. Vid den urfolksjakt som främst inuiter bedriver är förhållandet sämre beroende på de höga kostnaderna för investering i modern utrustning. Sverige har vid åtskilliga tillfällen tagit upp just denna fråga inom IWC och vi kommer även fortsättningsvis att arbeta för effektivare jaktmetoder. Sverige arbetar inom IWC tillsammans med en rad andra länder bland annat Storbritannien för att urfolksjakten ska ges bättre möjligheter.

Regeringen lägger precis som frågeställaren särskild vikt vid dessa frågor. Sverige kommer att fortsätta att agera aktivt inom IWC tillsammans med Storbritannien för att jakten förbättras ytterligare och då främst vad gäller den urfolksjakt som bedrivs på olika håll i världen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.