Diskriminering av romer

Skriftlig fråga 2016/17:1210 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-06
Överlämnad
2017-04-06
Anmäld
2017-04-07
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12
Besvarad
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Den 8 april uppmärksammar vi romernas dag. Det är en dag att fira men också en dag att uppmärksamma romers situation. Alldeles för länge behandlades romer som andra klassens medborgare i Sverige, och dessvärre är det fortfarande en verklighet för många. Antiziganismen och diskrimineringen är fortfarande närvarande. Rättsliga processer är en verkningsfull metod för att motverka antiziganism och är normerande. Liksom Kommissionen mot antiziganism understryker är det viktigt att regeringen verkar för att Diskrimineringsombudsmannen (DO) i högre grad utreder anmälningar om diskriminering och att dessa i större utsträckning än i dag prövas av domstol.

Diskrimineringsombudsmannen har en viktig roll när det gäller att bekämpa diskriminering och bidra till att människor som har utsatts för diskriminering får upprättelse.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till kultur- och demokratiministern:

 

Hur avser ministern att se till att Diskrimineringsombudsmannen utreder fler fall av diskriminering mot bland annat romer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1210 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:1210 av Tina Acketoft (L)

Tina Acketoft har frågat mig om hur jag avser att se till att Diskrimineringsombudsmannen utreder fler fall av diskriminering mot bland annat romer.

I ett öppet och solidariskt samhälle ska den som utsatts för diskriminering få hjälp att hävda sina rättigheter, men det krävs också ett aktivt arbete för att motverka diskriminerinerande strukturer. För att säkersälla detta krävs insatser av olika aktörer på alla nivåer i samhället. DO är en viktig aktör i detta arbete och har till uppgift att både främja lika rättigheter och möjligheter samt att motverka diskriminering. En annan sådan aktör är de så kallade antidiskrimineringsbyråerna som arbetar lokalt för att motverka diskriminering. Regeringen har tillfört mer resurser till båda dessa aktörer för att bekämpa diskriminering som drabbar utsatta grupper. Diskrimineringslagen har även skärpts med nya regleringar vad gäller det förebyggande arbetet mot diskriminering, s.k. aktiva åtgärder.

Vidare har utredningen om bättre möjligheter att motverka diskriminering (dir 2014:10) bl.a. haft i uppdrag att föreslå hur arbetet mot diskriminering kan organiseras och effektiviseras. Syftet var att säkerställa goda förutsättningar för personer som utsätts för diskriminering att ta tillvara sina rättigheter. Utredningen lämnade sitt betänkande (SOU 2016:87) i december 2016 och föreslår bl.a. att det ska inrättas en diskrimineringsnämnd som enligt utredaren skulle effektivisera arbetet mot diskriminering och ge fler diskriminerade möjlighet att få upprättelse. Förslagen ska remitteras under våren 2017.

Stockholm den 12 april 2017


Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.