Diktatur och handel

Skriftlig fråga 2012/13:751 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-11
Anmäld
2013-09-12
Besvarad
2013-09-18
Svar anmält
2013-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 september

Fråga

2012/13:751 Diktatur och handel

av Peter Persson (S)

till statsrådet Ewa Björling (M)

De ekonomiska förbindelserna mellan det demokratiska Sverige och diktaturen Kina ökar, liksom handeln. SVT har rapporterat om en ny offensiv mot yttrandefriheten i Kina. Kommunistpartiets ledning känner sig trängd av att allt fler uttrycker sig via mikrobloggar. Sajten Weibo, som är Kinas motsvarighet till Twitter, har över 500 miljoner registrerade konton.

Den nyvalde presidenten har startat ett upprop mot det han beskriver som ”landets vilda och oreglerbara internet”. Han vill att kommunistpartiets propagandamaskin ska bygga upp en ”armé för att bekämpa ryktesspridningen på nätet”. Under augusti har flera personer, kända i sociala medier, gripits misstänka för vad man kallar ryktesspridning, enligt SVT.

De 100 största mikrobloggarna i Kina har nästan en halv miljard läsare. De kontrolleras av uppskattningsvis 50 000 personer som har till uppgift att radera politiskt känsliga ämnen och ta bort ord som myndigheterna har svartlistat.

Statsrådet i likhet med hela regeringen bagatelliserar och bortförklarar diktaturen i Kina. Hitintills finns få tecken på att handeln och de ekonomiska förbindelserna försvagat diktaturen.

Vilka initiativ kring handelsförbindelserna med Kina avser statsrådet att ta så länge regimen inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:751 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 18 september

Svar på fråga

2012/13:751 Diktatur och handel

Statsrådet Ewa Björling

Peter Persson har frågat mig vilka initiativkring handelsförbindelserna med Kina jag avser ta så länge regimen inte respekterar mänskliga fri- och rättigheter.

Kina har haft en starkekonomisk tillväxt under flera decennier, miljoner människor har lyfts ur fattigdom, samtidigt som landet öppnats upp mot omvärlden. Den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna utgördock fortfarande ett allvarligt problem, ochSverige verkar därför såväl bilateralt som genom EU och FNför att bidra till förbättringar.

Såväl mänskliga rättigheter som betydelsen av företagens sociala ansvar togs exempelvis upp vid mötet mellan statsministern och Kinas premiärminister Wen Jiabao i Stockholm tidigare i vår.Jag lyfte vid samma tillfälle fram betydelsen av detta vid mötet med min motpart Chen Deming.

Peter Persson lyfter i sin fråga fram yttrandefrihetens betydelse, särskilt avseende friheten på nätet och i sociala medier. Jag delar Peter Perssons oro över utvecklingen inom det här området, men är samtidigt stolt över regeringens arbete för friheten på nätet. Regeringen arbetar aktivt med

att motverka försök att begränsa den digitala yttrandefriheten, något sombland annattagit sig uttryck i initiativet Stockholm Internet Forum tidigare i årpå temat ”Frihet på nätet för global utveckling”. Sverige har även genom Torprojektet bidragit till att skapa verktygför att kunna verka anonymt på nätet, och svenska företag har i stor utsträckning bidragit till att Kinas kommunikationsnät byggts ut.

Det finns flera viktiga paralleller mellan Sveriges arbete för att främja öppenheten på nätet, och föratt stärka den fria handeln. Bägge områdena lägger en grund för mer omfattande kontakter och kommunikation, som bidrar till att idéer sprids snabbare. Kinas växande handel har också i hög grad bidragit till att finansiera den infrastruktur som möjliggjort den snabba spridningen av kommunikation på nätet.En friare handel och ett friare och mer omfattande användande av internet bidrar till ökad insyn i tidigare slutna länder,ochger befolkningarna i dessa länder större möjlig­heter att ta till sigav influenser från omvärlden.I förlängningen skapar detta bättre förutsättningar för människor att resa krav på demokratiska reformer och mänskliga fri- och rättigheter.Inte minst av den här anledningen bör vi även fortsatt verka för en friare handel, och för mer frihet på nätet.

Regeringen arbetar även aktivt tillsammans med svenska företag för att lyfta fram demokrati och mänskliga rättigheter i våra kontakter med Kina.Jag är stolt över att svenska företag runt om i världenbedriver ett så framgångsrikt arbete inom CSR-området, och jag har själv på plats i Kina sett vilken skillnad detta kan göra. Sverige harsedan 2007ett unikt samarbetsavtal om CSR med Kina, vilket ger oss särskilt goda möjlig­heter att föra fram de frågor som Peter Persson tar upp.

Mer öppenhet och frihandel utgör inte någon garanti för att de mänsk­liga rättigheterna ska stärkas i Kina, men jag är övertygad om att de underlättar våra försök att påverka landet i rätt riktning. Att gå i motsatt riktning, mot slutenhet och isolering, skulle vara direkt kontraproduktivt och försvåra detta viktiga arbete.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.