Den svenska kronans ras

Skriftlig fråga 2018/19:519 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-04-09
Överlämnad
2019-04-10
Anmäld
2019-04-11
Svarsdatum
2019-04-17
Sista svarsdatum
2019-04-17
Besvarad
2019-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Tidningen Dagens industri skriver den 3 april: Kronan sämst i klassen – enda större valutan att försvagas mot euron. Dagens industri skriver även att kronan trots en viss stabilisering fortfarande handlas på krisnivåer. Den svenska kronan är den enda valuta som har tappat mot euron sedan årsskiftet. En av orsakerna som pekas ut av analytiker är svagare utsikter för både tillväxten och inflationen – med en fortsatt expansiv penningpolitik som följd.

Sedan MP-S-regeringen tillträdde har kronan försämrats drastiskt, vilket har fått stora konsekvenser för de svenska hushållen när vi har blivit fattigare gentemot omvärlden. Importvaror blir dyrare, och för de många svenskar som åker på semester utomlands har allt blivit dyrare. Att göra svenskar fattigare jämfört med vår omvärld kan aldrig vara en framgångsrik politik för Sverige.

Regeringens politik utvärderas varje sekund av de marknader som bestämmer värdet på kronan. Betyget fram till i dag måste vara ett kraftigt underkännande av finansmarknaderna för Sveriges förda politik.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att återskapa förtroendet för Sveriges finanspolitik och därmed stärka värdet på vår valuta?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:519 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/01478/E1

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:519 av Lars Beckman (M)
Den svenska kronans ras

Lars Beckman har frågat mig om den senaste tidens försvagning av den svenska kronan och vilka åtgärder jag avser att vidta för att återskapa förtroendet för Sveriges finanspolitik och därmed stärka värdet på vår valuta.

En viktig faktor för växelkursen på kort sikt är penningpolitiken. Riksbanken beskriver i den senaste redogörelsen för penningpolitiken att en mer expansiv penningpolitik i Sverige bidragit till en svagare kronkurs. Riksbankens bedömning är att försvagningen av kronan under 2018 huvudsakligen berodde på en kombination av förväntningar på en mer expansiv penningpolitik i Sverige och en ökad oro på de finansiella marknaderna. Den finansiella oron orsakades bl.a. av handelspolitiska spänningar mellan USA och Kina, osäkerhet kring Storbritanniens utträde ur den europeiska unionen, samt tecken på en avmattning i världsekonomin. Svenska kronan har historiskt visat tendenser till att försvagas då det blir oroligt på finansmarknaderna. Perioden kring årsskiftet utgör inget undantag och i många mindre ekonomier har växelkursen försvagats.

Till sist ska jag lyfta fram att svensk ekonomi under de senaste åren utvecklats starkt. Trots en osäker omvärld är Sveriges ekonomiska utgångsläge gott. Ordning och reda råder i de offentliga finanserna, samtidigt som Sverige har den lägsta statsskuldskvoten sedan 1977 och den högsta sysselsättningsgraden på över 25 år.

Stockholm den 17 april 2019

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.