Den svenska insatsstyrkan i Mali

Skriftlig fråga 2016/17:510 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-13
Överlämnad
2016-12-14
Anmäld
2016-12-15
Svarsdatum
2016-12-28
Sista svarsdatum
2016-12-28
Besvarad
2016-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Jag har tidigare frågat försvarsminister Peter Hultqvist vilka åtgärder försvarsministern är beredd att vidta för att säkra tillgången till medicinsk evakuering. Från att först ha handlat om möjligheterna att över huvud taget kunna garantera evakuering via helikopter har debatten nu fokus på förmågan att flyga även när det är mörkt.

I sitt svar från den 23 november säger försvarsministern att det finns tillgång till en civilt kontrakterad helikopter med Medevac-förmåga men att det i dag inte finns personal som klarar av att flyga i mörker. När helikopterpiloter med mörkerkompetens kan tänkas finnas på plats meddelas inte, utan i stället hänvisar försvarsministern till FN.

Vidare meddelar försvarsministern i sitt svar att den svenska insatsen har anpassats efter denna bristfälliga tillgång på Medevac. I praktiken måste detta innebära att svenskarna under dygnets mörka timmar endast kan röra sig över ett mycket begränsat geografiskt område. Självklart ska den svenska personalens säkerhet sättas i första rummet, och självklart ska de inte behöva utföra uppdrag där den medicinska evakueringen inte kan garanteras. Detta betyder att situationen inte är att betrakta som acceptabel. Möjlighet till Medevac under hela dygnet är en förutsättning för att den svenska insatsen ska kunna utföra det som man åtagit sig och som vi i riksdagen beslutat om.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Petet Hultqvist:

 

Anser försvarsministern att den svenska insatsen i Mali i dagsläget har möjlighet att på ett tillfredsställande sätt utföra sitt uppdrag i enlighet med riksdagens och regeringens intentioner, och om inte, vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att garantera att så blir fallet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:510 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2016/01634/MFI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:510 av Lena Asplund (M) Den svenska insatsstyrkan i Mali

Lena Asplund har frågat mig om jag anser att den svenska insatsen i Mali i dagsläget har möjlighet att på ett tillfredsställande sätt utföra sitt uppdrag i enlighet med riksdagens och regeringens intentioner, och om inte, vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att garantera att så blir fallet.

Huvuduppgiften för det svenska förbandet i stabiliseringsinsatsen i Mali, MINUSMA, är att bidra till insatsens underrättelseenhet. Inom ramen för tillgängliga resurser och förmågor ska det svenska förbandet dessutom bidra till upprätthållandet av säkerhetsrådets resolution som ligger till grund för insatsen. Detta är något som det svenska förbandet gör dagligen.

Det svenska förbandet är mycket uppskattat av såväl FN som insatsens centrala och regionala ledning. Det svenska förbandet är också mycket uppskattat av lokalbefolkningen. För mig är det sistnämnda särskilt glädjande.

Trots de brister och utmaningar som finns, t.ex. brister i MEDEVAC-förmågan, med begränsningar i operationsområdet som följd, lyckas man genomföra de uppgifter man beordras till med mycket gott resultat. Det svenska förbandet levererar så gott som dagligen viktig information till insatsens ledning.

Med de vidtagna åtgärder som Försvarsmakten har gjort för att anpassa sig till rådande förutsättningar anser jag definitivt att den svenska insatsen på ett mycket förtjänstfullt sätt utför sitt uppdrag i enlighet med riksdagens och regeringens intentioner.

Avslutningsvis har jag fullt förtroende för att Försvarsmakten vidtar alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa personalens säkerhet, såväl nationellt som internationellt, och att man lever upp till de krav och förväntningar regeringen och riksdagen har.

Stockholm den 27 december 2016

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.