Den skånska arbetsmarknaden

Skriftlig fråga 2012/13:761 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-16
Anmäld
2013-09-17
Besvarad
2013-09-25
Svar anmält
2013-09-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga

2012/13:761 Den skånska arbetsmarknaden

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetslöshetens karta för Skåne är dyster. I regionen är 62 100 människor arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik, och antalet ökar. Den genomsnittliga arbetslösheten, enligt denna statistik, är i Skåne 10,4 procent mot 8,5 för riket. Tio av länets 33 kommuner har dessutom högre arbetslöshet, och högst ligger Landskrona med 15,5 procent inskrivna arbetslösa. 17, mer än hälften, av länets kommuner har procentuellt fler inskrivna arbetslösa än riksgenomsnittet. I riket, regionen och Landskrona styr borgerliga politiker som föga gör mot arbetslösheten.

Detta är tragiskt eftersom det samtidigt finns en stor potential i Skåne, vida större än Stockholms om man beaktar att de hinder som nationsgränsen Sverige–Danmark utgör i fråga om regelverk etcetera systematiskt började demonteras. Skåne och Själland skulle kunna knytas ihop till en integrerad arbetsmarknadsregion. För den som bor i Skåne ligger inte heller övriga Danmark längre bort än övriga landskap i Götaland.

Samtidigt som det vitt och brett talas om globalisering, Europa och en gränslös värld tycks vi inte förmå att rubba gränsen mot Danmark i fråga om olika system och regelverk. Det borde tas kraftfulla initiativ för att sammanfoga dansk och skånsk arbetsmarknad så att människor, kunskap och kreativa idéer mer fritt kunde flyta över Sundet.

Vilka initiativ avser ministern ta för att bidra till en integration av skånsk och dansk arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:761 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 25 september

Svar på fråga

2012/13:761 Den skånska arbetsmarknaden

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Anders Karlsson har frågat tidigare arbetsmarknadsministernHillevi Engström vilka initiativ honavser ta för att bidra till en integration av skånsk och dansk arbetsmarknad och arbetsmarknadspolitik. Som ny arbetsmarknadsminister besvarar jag frågan.

Inledningsvis vill jag framhålla att under 2011 pendlade omkring 18 000 personer dagligen mellan Sverige och Danmark. Omkring 95 procent av pendlarna bodde i Sverige och arbetade i Danmark. Under 2012 minskade detta antal något och beräknades uppgå till ca 17 000.

Rörlighet över gränserna ser jag som något positivt och gränshinder som kan hindra rörligheten eller påverka den enskildes ekonomiska situation negativt bör om möjligt undanröjas.Mellan de nordiska länderna bedrivs både på regeringsnivå och på myndighetsnivå ett omfattande arbete för att skapa lösningar som kan underlätta för gränspendlare att komma till rätta med gränshinder som berör den nordiska arbetsmarknaden.

Det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet har under 2013 arbetat med att följa upp gränshinder inom arbetsmarknadsområdet. De kommande ordförandeskapen inom Nordiska ministerrådet, Island och Danmark, har fått i uppgift att fortsätta följa upp och driva arbetet med att finna lösningar på gränshindren inom arbetsmarknadsområdet.Under 2012 inleddes vidare en översyn av formerna för gränshindersamarbetet inom Nordiska ministerrådets regi. Avsikten är att presentera den nya organisationen vid den Nordiska sessionen i Oslo i månadsskiftet oktober/november i år.

Som ännu ett exempel kan nämnas att aktuella gränshinder inom arbetslöshetsförsäkringsområdet och förslag till lösningar på dessa hinder har presenterats av den parlamentariska socialförsäkrings­utredningen (PSFU) i dess delbetänkande I gränslandet – Social trygghet vid gränsarbete i Norden (SOU 2011:74). Delbetänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Jag vill också framhålla att samtliga nordiska länder omfattas av den inre marknaden inom EU/EES och reglerna om fri rörlighet för personer, och att det även inom EU pågår ett arbete för att underlätta för den fria rörligheten för personer.

Sammanfattningsvis finns ett pågående arbete i frågor som rör ökad integration i Öresundsregionen och undanröjande av kvarvarandegränshinder, och regeringen kommer även i fortsättningen att lägga stor vikt vid detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.