den ökande antisemitismen

Skriftlig fråga 2001/02:1048 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-12
Anmäld
2002-04-16
Besvarad
2002-04-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga 2001/02:1048

av Annelie Enochson (kd) till statsminister Göran Persson om den ökande antisemitismen

Före, under och efter påsken har en rad attentat riktats mot judiska platser runtom i Europa. Bönehus och synagogor i städer som Strasbourg, Marseille och Anderlecht har utsatts för attentat. I Marseille brändes synagogan ned till grunden. En kosherbutik i Toulouse har beskjutits osv.

Även i Sverige sker en oroande utveckling med hets mot den judiska folkgruppen. Helgen före påsk anordnades den årliga Israelfestivalen i Stockholm av hjälporganisationerna Keren Hayesod och Förenade Israelinsamlingen. Festivalen stördes av en olaglig demonstration anordnad av bl.a. Syndikalistiska ungdomsförbundet tillsammans med extremistiska muslimer. Bland andra antisemitiska slagord skallade rop om död åt judarna. Polisen ingrep och drygt 100 olagliga demonstranter bussades bort.

Detta var bara en i raden av olagliga demonstrationer och otäcka aktioner mot den judiska befolkningen i vårt land. I samband med att Israels ambassadör nyligen var på besök i Göteborg ställdes en väska utanför synagogan i syfte att skrämma med att den innehöll en bomb.

Med tanke på det upptrappade våldet i Israel mellan palestinier och israeler så finns uppenbarligen en hotbild också mot den judiska gruppen i Sverige.

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att stävja den ökande antisemitismen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1048 besvarad av

den 17 april

Svar på fråga 2001/02:1048 om den ökande antisemitismen

Vice statsminister Lena Hjelm-Wallén

Annelie Enochson har frågat statsminister Göran Persson vad han avser att vidta för åtgärder för att stävja den ökande antisemitismen i Sverige. Frågan har överlämnats till mig.

På samma sätt som vi slår vakt om rätten att kritisera staten Israels ockupation av palestinska områden och övergrepp mot den palestinska befolkningen tar regeringen avstånd från hot och angrepp mot enskilda judar eller arrangemang av judiska organisationer. Ingen som bor i Sverige ska behöva känna sig hotad eller trakasserad på grund av sin etniska tillhörighet. Detta är en självklarhet som vi alla måste slå vakt om.

Polisen ansvarar för ordning och säkerhet och bedömer den aktuella hotbilden. Jag vill i det sammanhanget särskilt peka på regeringens riktlinjer till polis och åklagare @ angivet i budgetproposition och regleringsbrev @ att prioritera bekämpandet av brott med bl.a. antisemitiska förtecken. Rättsväsendets samtliga myndigheter har därutöver i uppdrag att öka de anställdas kompetens för att bättre förstå dels grunden för dessa brott och dels situationen för de grupper som angrips av antisemitiska skäl.

Vi har i Sverige under en längre tid bedrivit ett framgångsrikt arbete mot antisemitism och främlingsfientlighet i form av projektet Levande historia. På regeringens förslag inrättas nästa år en permanent institution, Forum för Levande historia, som syftar till att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde. Verksamheten ska genom olika aktiviteter medverka till att, utifrån i första hand Förintelsen, främja arbete med, diskussion om och reflektion över demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.

Jag vill också peka på det mer vidare uppdrag som våra skolor har att driva värdegrundsfrågor. Genom att koppla aktuella händelser i vår omvärld @ som krisen i Mellanöstern @ t.ex. frågan om alla människors lika värde kan rasistiskt färgade angrepp mot olika befolkningsgrupper motverkas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.