Den ökade repressionen i Vitryssland/Belarus

Skriftlig fråga 2016/17:1175 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-31
Överlämnad
2017-04-03
Anmäld
2017-04-04
Svarsdatum
2017-04-12
Sista svarsdatum
2017-04-12
Besvarad
2017-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Onsdagen den 15 mars hölls stora protestdemonstrationer i Minsk mot den så kallade parasitskatten. Över 3 000 personer deltog i demonstrationerna, som var en del av de protester som pågått sedan en tid tillbaka. President Aleksandr Lukasjenko har, till följd av protesterna, lovat att skjuta upp införandet av parasitskatten, som i praktiken är en straffskatt för människor som inte arbetar heltid. Protester av det här slaget är ovanliga i diktaturen Vitryssland, som styrs med järnhand av Lukasjenko sedan 1994.

I augusti 2015 släppte Lukasjenkoregimen flera politiska fångar, och EU svarade med att avskaffa delar av sina sanktioner mot regimen. Sedan dess har regimen upphört med de gripanden av demonstranter som tidigare varit vanligt förekommande, och i stället bestraffat dem med böter.

För första gången på länge har kortare fängelsestraff nu utdömts till demonstranter. Bland de gripna finns flera ledande oppositionspolitiker och journalister som förväntas spela en viktig roll i kommande demonstrationer. I flera andra städer agerar regimen för att störa eller förhindra planerade demonstrationer. De försöker även hindra studenter och arbetstagare från att delta i protesterna genom att tvångskommendera dem till andra aktiviteter.

Den 25 mars hölls nya demonstrationer i Minsk i samband med frihetsdagen. Människorättsorganisationen Vjasna, vars kontor utsattes för razzior, uppger att över 1 000 personer greps och att 111 personer dömdes bara i Minsk, för att ha deltagit i protesterna. Ytterligare 20 ska ha dömts i andra städer.

Det är uppenbart att Lukasjenko valt att både öka omfattningen och brutaliteten i repression mot oliktänkande. När Lukasjenko tidigare valt att agera på detta sätt har det resulterat i sanktioner från EU. När huvuddelen av sanktionerna upphävdes häromåret konstaterade EU att beslutet kunde komma att omprövas beroende på framtida utveckling. Den senaste tidens händelser i Vitryssland bör därför få tydliga konsekvenser för både Sveriges och EU:s politik mot landet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ann Linde:

 

Avser statsrådet och regeringen att ta några initiativ för att Sverige agerar för att lyfta diskussionen om sanktioner mot Vitryssland inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1175 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



PAGE

2


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1156 av Margareta Cederfelt (M) Vitryssland, fråga 2016/17:1203 av Tina Acketoft (L) Övergrepp mot regimkritiker i Belarus samt fråga 2016/17:1175 av Hans Linde (V) Den ökade repressionen i Vitryssland/Belarus

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att den vitryska regimens övergrepp mot landets befolkning ska upphöra.

Tina Acketoft har frågat mig hur jag avser upprätthålla ett fortsatt tryck på Lukasjenko och förhindra att den vitryska regimen fortsätter sina övergrepp mot oppositionen.

Hans Linde har frågat statsrådet Linde om regeringen avser att ta några initiativ för att lyfta diskussionen om sanktioner mot Vitryssland inom EU. Frågan har överlämnats till mig.

Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen följer noga den oroande utvecklingen i Vitryssland. Den senaste tidens gripanden och frihetsberövanden är oacceptabla och utgör oförsvarbara inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten.

Jag delar frågeställarnas engagemang för Vitrysslands framtid. Inom EU är Sverige en tydlig förespråkare för att relationen mellan EU och Vitryssland bör villkoras till vitryska förbättringar av respekten för demokratiska principer och de mänskliga rättigheterna. Regeringen tar regelbundet upp frågan, inklusive i högnivåkontakter.

En stark, gemensam EU-politik är avgörande för att kunna påverka situationen i Vitryssland. Det är viktigt att komma ihåg att sanktioner är ett av flera möjliga verktyg som EU kan använda sig av, och det gäller att välja noga vad som har bäst förutsättningar att leda till resultat.

Därutöver kräver en stark EU-politik inte bara enighet, utan även kontinuitet. Den nuvarande politiken förutser en stegvis och villkorad process, och det är viktigt att Vitryssland ges möjlighet att vidta förbättringar. Regeringen är övertygad om att den rätta vägen till förändring inte är isolering utan ett ökat, men fortsatt kritiskt, EU-engagemang.

Stockholm den 11 april 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.