Den humanitära situationen i Libanon

Skriftlig fråga 2013/14:575 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-14
Överlämnad
2014-04-15
Anmäld
2014-04-16
Besvarad
2014-04-24
Sista svarsdatum
2014-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Hillevi Engström (M)

 

Syrienkriget fortsätter att skörda sina offer. Familjer och enskilda flyr till andra länder i hopp om att komma undan konflikten och överleva. Situationen i Syrien och Mellanöstern är minst sagt bekymmersam. Trots diplomatiska ansträngningar finns inga tecken i dag på att kriget kommer att upphöra.

Grannländer som Jordanien och Turkiet har tagit emot hundratusentals flyktingar, och nyligen kom FN:s officiella siffra för Libanon, till ytan lika stort som Skåne län, som har tagit emot en miljon flyktingar från Syrien. Den faktiska siffran ligger enligt den libanesiska regeringen på över en miljon.

Sverige biträder FN-systemet på olika sätt, och dessutom tar vi ett solidariskt ansvar när det gäller flyktingar som kommer till Sverige. Nya signaler pekar på att situationen i Libanon är väldigt skör – såväl politiskt som humanitärt. Behoven för att hantera mottagandet av flyktingarna, som nu utgör 20–25 procent av landets befolkning, överstiger de resurser som finns tillgängliga. Regeringen i Libanon behöver ökat internationellt stöd via FN-systemet och Världsbanken. Andra skandinaviska länder har beslutat eller planerar att öka sina insatser för att ha bättre beredskap inom det humanitära området. 

Vad avser statsrådet att göra mer för att stärka vårt humanitära stöd till Libanon?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:575 besvarad av Roger Haddad (FP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Engström

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:575 av Roger Haddad (FP) Den humanitära situationen i Libanon

Roger Haddad har frågat mig vad jag avser att göra för att stärka vårt humanitära stöd till Libanon.

Den humanitära situationen i Syrien är fruktansvärd. Närmare

10 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd och mer än

6,5 miljoner har flytt sina hem. Syriens grannländer har på ett generöst sätt tagit emot stora grupper syriska flyktingar. Flera insatser pågår för att stödja de flyktingmottagande länderna. Det är centralt att såväl humanitära insatser som insatser av utvecklingskaraktär kan genom-

föras och att insatserna går hand i hand. Insatserna måste dels stödja flyktingarna men även bidra till att stödja värdsamhällena i Syriens grannländer där stora delar av de syriska flyktingarna bor.

Sverige har sedan krisen inleddes bidragit med omfattande humanitärt stöd till de som drabbats av konflikten i Syrien. Sammanlagt har Sverige bidragit med omkring 800 miljoner kronor i humanitärt stöd sedan krisen inleddes. Detta stöd har riktats till insatser i såväl Syrien som i de flyktingmottagande grannländerna. Under 2013 bidrog Sverige med omkring 490 miljoner kronor till de humanitära insatserna i Syrien och dess grannländer. Vi kommer givetvis fortsätta bidra med detta riktade stöd och vid givarkonferensen i Kuwait i januari lovade Sverige att bidra med minst 230 miljoner kronor till de humanitära insatserna kopplade till Syrienkrisen.

Utöver detta är Sverige en av de största givarna av icke-öronmärkt stöd till FN:s humanitära organisationers kärnbudgetar. Detta bidrar till att

ge dessa organisationer en flexibilitet att snabbt agera där behoven är som störst. Detta innefattar även insatser i närområdet.

Sverige har även bidragit med stöd av utvecklingskaraktär, främst med fokus på mänskliga rättigheter och demokrati i Syrien. Regeringen undersöker nu möjligheterna att även bidra med utvecklingsstöd till de länder i regionen runt Syrien som mottagit stora grupper flyktingar, utöver vårt humanitära bistånd i och omkring Syrien, vilket kommer att fortsätta.

Stockholm den 24 april 2014

Hillevi Engström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.