Deltidssjukskrivning

Skriftlig fråga 2005/06:906 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-01
Anmäld
2006-02-01
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 februari

Fråga 2005/06:906 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Hans Karlsson (s)

Deltidssjukskrivning

Regeringens mål är att halvera antalet sjukersättningsdagar fram till år 2008, vilket även riksdagen står bakom. Målet ska bland annat uppnås genom att Försäkringskassan blir mer aktiv och har kontinuerliga kontakter med de sjukskrivna. Behandlande läkare ska utbildas i försäkringsmedicin och fler ska deltidssjukskrivas. Större ansvar ska läggas på arbetsgivarna att anpassa arbetsplatserna och arbeta förebyggande med arbetsmiljön. Fler ska erbjudas rehabilitering. Trots att bedömningsgrunderna är desamma som tidigare nekades förra året 88 % fler människor sjukersättning än under år 2004. Som en följd av detta överklagas Försäkringskassans beslut till länsrätterna som i sin tur ändrar kassans beslut i en så hög andel som över 20 % av fallen. Man kan tolka denna höga siffra som att rättsosäkerheten inom myndigheten ökat för att man ska uppnå halveringsmålet.

De fall där den försäkrade fått rätt i högre instans handlar ofta om psykiska diagnoser. Ett typfall: En kvinna har av sin specialistläkare fått diagnosen ”reaktiv depression” och hon deltidssjukskrivs enligt de direktiv som regeringen gett till behandlande läkare på 25 %. Försäkringskassan vill dra in hennes 25-procentiga ersättning och hävdar, tvärtemot behandlande specialist, att hennes arbetsförmåga inte är nedsatt. Kvinnans depression utlöstes av att hennes make är cancersjuk. Enligt gällande regler är det irrelevant vad som orsakar en sjukdom för att sjukersättning ska utgå; det är arbetsförmågan som ska bedömas.

Min fråga till statsrådet Hans Karlsson är:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att Försäkringskassan ska följa de riktlinjer som utfärdats av riksdag och regering?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:906 besvarad av

den 8 februari

Svar på frågorna 2005/06:906 om deltidssjukskrivning och 907 om Försäkringskassan och cancersjuka

Statsrådet Hans Karlsson

Ulla Hoffmann har ställt två frågor till mig om vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Försäkringskassan ska följa de riktlinjer som utfärdats av riksdag och regering. Jag har valt att redovisa ett likartat svar på respektive fråga.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen. På vilket sätt Försäkringskassans utredningar ska ske regleras främst i förvaltningslagen, vilken framför allt är avsedd att garantera medborgarnas rättssäkerhet när de har att göra med en förvaltningsmyndighet. Meningen med förvaltningslagens regler om hur ett ärende ska handläggas är att ge ett så korrekt underlag som möjligt för besluten och att besluten på det sättet blir riktiga.

Ett beslut som går den försäkrade emot ska enligt förvaltningslagens regler även motiveras. Om han eller hon anser att beslutet är felaktigt finns möjligheten att vända sig till Försäkringskassan för omprövning. Anser man fortfarande att beslutet är felaktigt efter omprövning kan beslutet överklagas till förvaltningsdomstol. Brister i handläggningen kan även anmälas till Justitieombudsmannen. Skadeståndsanspråk mot Försäkringskassan hanteras av Justitiekanslern.

Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har vi bland annat infört en möjlighet att Försäkringskassan vid behov även kan kalla till ett avstämningsmöte för att bedöma den försäkrades medicinska tillstånd, arbetsförmåga samt behov av och möjligheter till rehabilitering. Vid avstämningsmötet medverkar, förutom den försäkrade och Försäkringskassan, vanligtvis arbetsgivaren, den behandlande läkaren och, vid behov, arbetsförmedlingen. Dessutom kan den försäkrades fackliga ombud medverka vid mötet.

Regeringen anser det mycket viktigt att de utredningar som Försäkringskassan gör ges den omfattning som behövs för att det därefter ska kunna fattas ett sakligt riktigt beslut i ärenden. Jag utgår i detta sammanhang ifrån att Försäkringskassans beslut grundar sig på en korrekt och professionell handläggning samt att det regelsystem som riksdagen har bestämt följs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.