Till innehåll på sidan

Dansk förfrågan om 1961 års konvention om begränsning av statslöshet

Skriftlig fråga 2016/17:333 av Christina Höj Larsen (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-16
Överlämnad
2016-11-17
Anmäld
2016-11-18
Svarsdatum
2016-11-23
Sista svarsdatum
2016-11-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter det att antalet asylsökande i Europa ökat kraftigt under 2015 har EU och flera stater inom unionen drivit en alltmer restriktiv migrationspolitik. EU-kommissionen har producerat ett stort antal lagförslag med syfte att göra det svårare att komma till Europa och få asyl inom unionen. De internationella konventioner som skyddar rättigheterna för människor på flykt är alltjämt en viktig garant för att utvecklingen inte går för fort. Nu ser vi flera ifrågasättanden av dessa konventioner, bland annat från den danska regeringen.

När det danska folketingets invandrings-, integrations- och bostadskommitté nyligen sammanträdde meddelade integrations- och bostadsminister Inger Støjberg att den danska regeringen vill få till ändringar i konventionen om begränsning av statslöshet (The 1961 Convention on the Reduction of Statelessness). Ministern berättade att den danska regeringen under sommaren 2016 har vänt sig till nio andra stater med förfrågan om de också vill se en ändring av konventionen.

Ministern vägrade att avslöja vilka länder som varit tillfrågade och hur de hade reagerat på den danska frågan med hänvisning till dessa länders intressen. Med tanke på Sveriges och Danmarks nära samarbeten på ett flertal områden och att migrationsfrågor är ett område som fordrar samarbete mellan grannländer har vi goda anledningar att anta att Sverige tillhör de tillfrågade staterna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern eller någon annan del av regeringen under 2016 mottagit förfrågan från den danska regeringen om en önskan att förändra 1961 års konvention om begränsning av statslöshet, eller tolkningen av den, och kan ministern i så fall redogöra för den svenska regeringens svar?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:333 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/08242/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:333 av Christina Höj Larsen (V) Dansk förfrågan om 1961 års konvention om begränsning av statslöshet

Christina Höj Larsen har frågat mig om jag eller någon annan del av regeringen under 2016 har mottagit förfrågan från den danska regeringen om en önskan att förändra 1961 års konvention om begränsning av statslöshet, eller tolkningen av den, och i så fall hur den svenska regeringen har svarat.

Enligt 1961 års konvention om begränsning av statslöshet ska en stat bevilja medborgarskap till en person som är född på statens territorium om personen annars skulle bli statslös. Medborgarskapet ska beviljas antingen automatiskt eller efter ansökan. En stat som väljer ett ansökningsförfarande får begränsa förvärvet av medborgarskap till statslösa som uppfyller vissa villkor. Artikel 1.2 i konventionen innehåller en uttömmande lista över vilka villkor för förvärv av medborgarskap som konventionsstaten får ställa i detta fall. En ansökan som uppfyller villkoren får inte avslås. I svensk rätt motsvarar förfarandet således snarare en anmälan än en ansökan (naturalisation).

Sverige tillämpar inte det villkor som ger konventionsstaten rätt att begränsa förvärv av medborgarskap för statslösa som är födda i Sverige om den sökande har förklarats skyldig till brott mot statens säkerhet eller dömts till frihetsberövande påföljd i fem år eller längre.

Under sommaren 2016 fick den svenska regeringen frågor från den danska ambassaden i Stockholm om vi ansåg att det är i enlighet med 1961 års konvention att suspendera beviljandet av medborgarskap till en person som omfattas av konventionen, samt om den svenska regeringen skulle vara intresserad av att delta i en dialog om möjligheter till ändring av artikel 1.2 (c) i konventionen.

Den svenska regeringen svarade att vi inte ansåg det förenligt med konventionen att suspendera beviljandet av medborgarskap till personer som omfattas av konventionen samt att vi inte ser något behov av en ändring av artikel 1.2 (c) i konventionen.

Stockholm den 23 november 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.