Till innehåll på sidan

Cannabisbaserat preparat för att lindra smärta

Skriftlig fråga 2017/18:311 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-22
Överlämnad
2017-11-23
Anmäld
2017-11-24
Sista svarsdatum
2017-11-29
Svarsdatum
2017-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Läkare har i flera länder visat sig positivt inställda till ett medicinskt användande av cannabis- och hampapreparat. De ser nämligen det faktum att beroendefrekvensen är lägre bland cannabisanvändare än bland patienter med andra läkemedel och gör en sådan skillnad att preparatet är mindre riskabelt för patientens hälsa. Som ett av de säkraste terapeutiska ämnen som människan känner till är det därför inte konstigt att växten använts i århundranden mot olika sjukdomstillstånd. Detta sker också i dag i en lång rad olika länder, och även i Sverige finns det ett fåtal patienter som fått cannabispreparat utskrivet.

På grund av att det varit så svårt för patienter med olika sjukdomar, patienter som lider av varierande typer av smärta, finns det ett antal personer som valt att ta lagen i egna händer. Detta har skett som följd av att effekten av de läkemedel de fått utskrivna inte fungerar lika bra och i vissa fall har fruktansvärda biverkningar.

Som exempel kan nämnas en person som vid 15 års ålder bröt nacken i en mc-olycka och sedan blev förlamad i nacken och nedåt. Hans smärtor var extremt plågsamma och lindrades inte av de läkemedel som han fick utskrivna, vilket ledde till att han av medicinska skäl började odla och bruka cannabis.

År 2015 togs hans fall upp av Västerås tingsrätt, som friade mannen då man ansåg att han befunnit sig i en nödsituation. Historien slutade dock inte där eftersom domen överklagades, och för inte så länge sedan beslutade Svea hovrätt i stället att den svårt förlamade mannen skulle dömas till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. Detta fastställdes sedan i Högsta domstolen.

Det råder inget tvivel om att mannen i nämnda exempel, i likhet med så många andra, enbart använt cannabis för att lindra sin svåra smärta. Samtidigt som det finns en lång rad positiva exempel på patienter som fördelaktigt använt sig av cannabispreparat i andra länder tycks det svenska rättsväsendet vilja straffa svårt sjuka i stället för att hjälpa dem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder så att fler sjuka i behov av cannabispreparat får tillgång till det, och anser ministern att det är rimligt med ett förfarande där sjuka människor som på ett fördelaktigt sätt använder sig av väl beprövade preparat som detta straffas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:311 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/09035/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:311 av Markus Wiechel (SD) Cannabispreparat för att lindra smärta

Markus Wiechel har frågat mig om jag tänker vidta åtgärder så att fler sjuka i behov av cannabispreparat får tillgång till det, och om jag anser att det är rimligt med ett förfarande där sjuka människor som på ett fördelaktigt sätt använder sig av väl beprövade preparat som detta straffas.

Narkotikaklassade läkemedel avsedda för smärtlindring kan många gånger vara starkt beroendeframkallande. En användning av narkotika som smärtlindring som inte har stöd i en kontrollerad distribution av narkotika för medicinskt bruk är därför inte tillåten. Samtidigt finns det ett intresse av att kunna erbjuda effektiv smärtlindring för svårt sjuka människor. Det finns därför tydliga regler om kontroll av narkotika och ett system för godkännande av läkemedel.

I Sverige finns ett godkänt läkemedel som innehåller cannabisextrakt. Läkemedlet är godkänt för att användas för att lindra symtom vid multipel skleros (MS). I särskilda fall kan ett apotek få tillstånd att lämna ut ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. För att detta ska vara möjligt krävs ett särskilt tillstånd, en så kallad licens. Några apotek i Sverige har sådana licenser för att få lämna ut cannabis som medicin till ett fåtal patienter varav flertalet lider av kronisk smärta.

Jag kan mot denna bakgrund konstatera att det finns vissa möjligheter för den som är i behov av det att få tillgång till smärtlindring på ett adekvat och kontrollerat sätt.

Stockholm den 29 november 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.