Brott mot företagare

Skriftlig fråga 2016/17:1623 av Sofia Fölster (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-19
Överlämnad
2017-06-20
Anmäld
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-28
Svarsdatum
2017-06-29
Besvarad
2017-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Trygghet och säkerhet är viktiga beståndsdelar i det lokala företagsklimatet, men ny statistik från Svenskt Näringsliv pekar på att företagare i Sverige känner en ökad oro för brottslighet. Bedrägerier och bluffakturor samt rån och inbrott toppar listan över den typ av brott som svenska företagare oftast utsätts för.

Siffrorna visar att över 50 procent av företagarna anser att brott är ett problem för verksamheten, och 31 procent upplever att brottslighet mot företagare har ökat under de senaste två åren – något som måste tas på största allvar. De företag som drabbas hårdast återfinns i sektorerna jordbruk, skogsbruk och handel och i byggbranschen. Småföretag, som ofta har de svåraste förutsättningarna för att återhämta verksamheten efter ett brott, är överrepresenterade bland offren.

Att brottsligheten mot företagare ökar är bekymmersamt och skulle i slutändan kunna leda till att antalet småföretagare i Sverige minskar eller till och med till att entreprenörer väljer att aldrig starta företag på grund av den ökande otryggheten.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta för att säkra tryggheten för landets företagare?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1623 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2017/04362/FF

Näringsdepartementet

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1623 av Sofia Fölster (M) Brott mot företagare

Sofia Fölster har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att säkra tryggheten för landets företagare. En snarlik fråga har nyligen besvarats av statsrådet Anders Ygeman.

Regeringen ser mycket allvarligt på brottslighet som drabbar hårt arbe-tande, seriösa företagare. Det kan vara förödande för de företag och in-divider som drabbas och skadar näringsklimatet. Målet för regeringens kriminalpolitik är att minska brottsligheten, mot såväl företag som andra, och öka människors trygghet. Vi har därför vidtagit flera åtgärder för att stärka det brottsbekämpande arbetet.

Regeringen har föreslagit och aviserat tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2,7 miljarder kronor under perioden 2017–2020. Regeringen har vidare beslutat om ett gemensamt uppdrag till Polis-myndigheten och Åklagarmyndigheten om ytterligare förstärkt sam-verkan i det brottsutredande arbetet.

Inrättandet av polisens Nationella bedrägericenter (NBC), som ska göra arbetet mot bedrägerier mer effektivt och strukturerat, har också bidragit till stora förbättringar i Polismyndighetens samordning av bedrägeri-ärenden.

Bedrägerier med så kallade bluffakturor är ett allvarligt problem för både företag, enskilda och samhället och vållar dessutom svårigheter i rättstillämpningen. Ibland är tillvägagångsättet särskilt utstuderat då gärningsmannen riktar sig mot vissa grupper som av gärningsmannen uppfattas som sårbara. Därigenom kan t.ex. småföretagare komma att bli särskilt utsatta. För att komma till rätta med problemen införs den 1 juli 2017 ett nytt brott i brottsbalken, grovt fordringsbedrägeri. Brottet kommer ha samma straffskala som de grova svårhetsgraderna av övriga centrala förmögenhetsbrott, det vill säga fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Detta förutses på sikt bidra till att minska brottsligheten på området.

Regeringen ser allvarligt på brottslighet mot individer och företag och har därför bl.a. vidtagit åtgärder enligt ovan för att vända utvecklingen. Framgångsrik brottsbekämpning förutsätter också att fler aktörer än polis och åklagare samverkar, i hela landet. Ett steg i denna riktning är den satsning som lanserats för att stärka även det brottsförebyggande arbetet. Satsningen ska skapa bättre förutsättningar för ett strukturerat brottsförebyggande arbete i hela landet.

Stockholm den 29 juni 2017

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.