Till innehåll på sidan

Bristen på utbildade musiklärare i kulturskolorna

Skriftlig fråga 2015/16:908 av Angelika Bengtsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-03-02
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Svarsdatum
2016-03-09
Sista svarsdatum
2016-03-09
Besvarad
2016-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Under de senaste åren har vi sett en tendens att antalet musiklärare med utbildning blir allt färre. Detta med anledning av att antalet sökande till musiklärarutbildning minskar. Detta i sin tur leder till att kulturskolor saknar kompetenta och utbildade lärare. I flera fall har vi även kunnat se att det helt saknas lärare för vissa instrument. Har vi inga lärare som utbildar sig blir det på förekommen anledning även svårt med undervisning för våra barn och ungdomar på våra kulturskolor runt om i Sverige.

Dialogen som förevarit mellan utbildning och kulturskolor har varnat för att denna obalans borde ha tagits på större allvar.

Med anledning av den satsning som regeringen gör i sin budget på kulturskolor vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bahn Kuhnke följande:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, för att säkerställa tillgången till utbildade musiklärare inom kulturskolorna?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:908 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Dnr Ku2016/00610/KI

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:908 av Angelika Bengtsson (SD) Bristen på utbildade musiklärare i kulturskolorna

Angelika Bengtsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, inom ramen för mitt ansvarsområde i regeringen, för att säkerställa tillgången till utbildade musiklärare inom kulturskolorna.

När det gäller musiklärarutbildningen generellt är antalet antagna inom den ämneslärarutbildning som leder till yrkesexamen med inriktning på musik för årskurserna 7-9 lågt. I Utbildningsdepartementets promemoria En mer flexibel ämneslärarutbildning lämnas förslag om att göra ämneslärarutbildningen mer attraktiv. Promemorian har remitterats och förslagen bereds för närvarande i Regeringskansliet. Ämneslärarutbildningen är utformad för att möta skolväsendets behov. Personer som genomgått utbildningen är ofta också väl rustade att arbeta i kulturskolan. Den som vill undervisa i kulturskolorna har dessutom möjlighet att välja andra musikutbildningar, som t.ex. musikpedagogik-utbildningar och olika musikutbildningar inom folkhögskolan.

Den kommunala musik- och kulturskolan var en prioriterad fråga för regeringen när den tillträdde, varför en utredning tillsattes våren 2015 med uppdrag att ta fram en nationell strategi för den kommunala musik- och kulturskolan. Med utgångspunkt i ett brett kunskapsunderlag ska utredaren lämna förslag och bedömningar som gäller hur staten kan bidra till att göra den kommunala musik- och kulturskolan mer tillgänglig och jämlik (dir. 2015:46).

Av utredningsdirektivet framgår att utredaren bl.a. ska föreslå åtgärder för hur försörjningen av lärare som ska undervisa i den kommunala musik- och kulturskolan kan säkras i framtiden. Det innebär att utredaren ska analysera behovet av kompetens hos de lärare som ska undervisa i den kommunala musik- och kulturskolan och med utgångspunkt i den analysen föreslå hur försörjningen av lärare kan säkras i framtiden.

Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 september 2016.

Stockholm den 9 mars 2016

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.