Bristen på tillgång till kontanter

Skriftlig fråga 2017/18:417 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-06
Anmäld
2017-12-07
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige är världsunikt. Ingenstans i världen minskar användningen av kontanter lika snabbt. Samtidigt skapar utvecklingen stora problem då de som vill använda sig av kontanter får det allt krångligare och allt längre avstånd. Medelavståndet till bankomater för kontantuttag har ökat i 17 av 21 län, och det är stora skillnader mellan länen. Storbankerna tar också allt mindre ansvar, då bara fyra av tio kontor tar emot kontanter, samtidigt som deras vinster skjuter i höjden.

Post- och telestyrelsen (PTS) bedömer att det inom en snar framtid inte kommer att upprätthållas någon infrastruktur för kontanter på kommersiell basis i delar av landet.

Enligt PTS finns det minst en halv miljon människor i landet, troligtvis fler, som står helt utanför det digitala samhället och ännu fler som står utanför det digitala betalsystemet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att det finns en fungerande kontanthantering i hela landet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:417 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)



Fi2017/

04625

/B

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:417 av Håkan Svenneling (V)
Bristen på tillgång till kontanter

Håkan Svenneling har frågat mig om vad jag avser göra för att säkerställa att det finns en fungerande kontanthantering i hela landet.

Regeringen har givit varje länsstyrelse i uppdrag att bedöma om samhällets behov av grundläggande betaltjänster är tillgodosett samt att utforma och genomföra regionala stöd- och utvecklingsinsatser för att trygga tillgången till dessa tjänster. Länsstyrelsen i Dalarnas län, Post- och telestyrelsen och Tillväxtverket stödjer länsstyrelserna i detta arbete. Länsstyrelserna kan även finansiera betaltjänstombud på utsatta orter. Antalet länsstyrelsefinansierade betaltjänstombud var ca 36 stycken 2017, vilket är cirka en fördubbling jämfört med början av 2016.

Kontanter har i stor utsträckning ersatts av olika former av elektroniska transaktioner. Dessutom minskar efterfrågan på kontanter. Det aktualiserar frågan om kontanternas roll. Den snabba utvecklingen skapar dock problem för en del grupper i samhället. Som ytterligare led i arbetet med att säkra kontanttillgången i hela landet har jag därför vid flera tillfällen samlat aktörerna i kontanthanteringskedjan för att diskutera frågan och fört dialog med civilsamhället. Regeringen har även gett en parlamentarisk kommitté – Riksbankskommittén – i uppdrag att bl.a. se över Riksbankens roll och ansvar för kontanttillgången i hela landet samt kostnaderna för denna. Kommittén ska lämna sitt betänkande senast den 31 maj 2019.

Jag emotser kommitténs förslag med stort intresse.

Stockholm den 13 december 2017



Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.