Bonusen för elbilar

Skriftlig fråga 2018/19:328 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-02-28
Överlämnad
2019-02-28
Anmäld
2019-03-01
Sista svarsdatum
2019-03-06
Svarsdatum
2019-03-14
Besvarad
2019-03-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Omställningen av fordonsflottan från fossilfri till elektrifierad är en viktig åtgärd för att minska utsläppen från transportsektorn. I dag står transportsektorn för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Inom ramen för bonus–malus-systemet får den som i dag köper en elbil 60 000 kr i bonus i syfte att snabba på omställningen av fordonsflottan.

Dock har det kommit oroväckande rapporter om att de bilar som köps med hjälp av bonus–malus inte stannar i Sverige utan exporteras vidare efter bara ett år och säljs begagnade på den norska marknaden i stället. Tanken med bonus–malus för en snabbare omställning av den svenska fordonsflottan är god, men det kan inte vara så att svenska skattepengar ska gå till att subventionera den norska begagnatmarknaden.

Om det dessutom enbart sker nybilsförsäljning av elbilar i Sverige kommer det att hämma utvecklingen, eftersom färre har råd att köpa en ny elbil jämfört med en begagnad. Det hämmar dessutom kraftigt begagnatmarknaden, då priset på en begagnad elbil blir mycket högre eftersom färre bilar finns kvar i landet. 

Med anledning av det ovanstående vill jag därför ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att bonus–malus-systemet levererar så stora utsläppsminskningar som möjligt i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:328 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

00531

/Kl

Miljö- och energidepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:328 av Jessica Rosencrantz (M)
Bonusen för elbilar

Jessica Rosencrantz har frågat finansministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att säkerställa att bonus-malus-systemet levererar så stora utsläpps-minskningar som möjligt i Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag har nyligen fått en liknande fråga från Jens Holm, interpellation 2018/19:50. Mitt svar nu blir detsamma. Sverige är del av EU:s gemen-samma inre marknad och begagnade bilar är en handelsvara som alla andra. Den europeiska marknaden är betydligt större än den svenska varför det inte är så konstigt att en del av de miljöbilar som byter ägare säljs till utlandet.

Regeringen har dock uppmärksammat risken för att miljöbilar säljs utom-lands i högre omfattning än andra bilar och vidtagit åtgärder. I det nya bonus-malus-systemet, som infördes den 1 juli 2018, betalas bonusen ut tidigast sex månader efter att bilen har registrerats i Vägtrafikregistret. Syftet med denna regel är att göra det mindre attraktivt att exportera en klimat-bonusbil och därmed främja att klimatbonusbilar i högre utsträckning används i Sverige.

Eftersom bonusen började betalas ut så sent som i januari 2019 är det för tidigt att dra några slutsatser om regelns effekter.


Jag kommer fortsatt att följa utvecklingen av exporten av begagnade miljö-bilar noga och vid behov ändra i nuvarande regelverk.

Stockholm den 14 mars 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.