Bokbussar

Skriftlig fråga 2012/13:481 av Olsson, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-30
Anmäld
2013-05-02
Besvarad
2013-05-08
Svar anmält
2013-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 april

Fråga

2012/13:481 Bokbussar

av Hans Olsson (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Kulturnytt har skickat ut en enkät till alla Sveriges kommuner, och av dem har 65 procent, alltså 189 stycken, svarat. Kartläggningen visar att 31 kommuner har lagt ned sin bokbuss sedan mitten av 90-talet, medan bara en knapp handfull har utökat verksamheten. Majoriteten av de kommuner som avvecklat sin bokbussverksamhet har gjort det på grund av besparingar. I mitten av 70-talet kunde kommuner söka statsbidrag för att ha råd att köpa in bokbussar, ett bidrag som försvann 1985. Svensk Biblioteksförening vill återinföra det, för att rädda bokbussarna. Som ett aktuellt exempel tas bokbussen i Ånge kommun upp. Där ska bokbussen läggas ned till sommaren. Chauffören går i pension, och det är just på grund av ekonomin som man valt att inte anställa någon ny.

Att prioritera de fasta filialerna före bokbussen är också vanligt, visar Kulturnytts kartläggning. Det har stor effekt på alla dem som bor på landsbygden, menar Svenska Biblioteksföreningen. I takt med att man får längre avstånd till ett bibliotek minskar andelen av befolkningen som använder biblioteket. När medborgarna har svårt att komma till biblioteket borde det vara naturligt att biblioteket i stället kommer till medborgarna genom en bokbuss eller bokbåt. Boende i skärgårdsmiljöer måste också få tillgång till ambulerande bibliotek. Även för äldre och andra med rörelsesvårigheter kan bokbussen vara viktig.

Genom vilka insatser vill kulturministern öka tillgången till fysiska bibliotek och böcker där människor bor och lever?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:481 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 8 maj

Svar på frågorna

2012/13:481 Bokbussar

2012/13:482 Tillgång till biblioteksservice på landsbygden

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth

Hans Olsson har frågat mig genom vilka insatser jag vill öka tillgången till fysiska bibliotek och böcker där människor bor och lever. Hans Olsson har också frågat landsbygdsministern vilka initiativ han vill ta för att öka tillgången till böcker och biblioteksservice i lands- och glesbygdsmiljöer. Eftersom bibliotek hör till mitt ansvarsområde svarar jag på frågorna.

Det är viktigt att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla i landet. I det förslag till ny bibliotekslag som regeringen överlämnat till riksdagen (prop. 2012/13:147) anges att varje kommun ska ha folkbibliotek och att de ska vara tillgängliga för alla och anpassade till användarnas behov. Biblioteken föreslås dessutom ägna särskild uppmärksamhet åt vissa prioriterade grupper, bland annat personer med funktionsnedsättning.

Bland annat för att främja likvärdighet vad gäller service i olika delar av landet anger regeringen i förslaget till bibliotekslag vissa grundläggande bestämmelser som ska gälla för biblioteksverksamheten. Dessa bestämmelser tar dock främst sikte på mål för verksamheten, inte vilka medel som ska användas. Sådana avvägningar görs bäst på lokal nivå där kännedomen finns om olika behov och möjligheter.

Staten tar också ansvar för biblioteksservicen i landet genom statsbidrag och ersättningar på biblioteksområdet. Det gäller dels bidrag till verksamhet som fungerar stödjande för de kommunala biblioteken, som regional biblioteksverksamhet och lånecentraler, dels bidrag direkt till den kommunala verksamheten, som inköpsstöd till folk- och skolbibliotek samt stöd till läsfrämjandeprojekt vid biblioteken. Vidare står staten för den biblioteksersättning som går till upphovsmännen för utlåning vid folk- och skolbibliotek.

Folkbiblioteksverksamhet är i grunden ett kommunalt ansvar och det är upp till de enskilda kommunerna att bestämma hur verksamheten ska vara organiserad. Till exempel kan bokbussar vara ett bra alternativ för kommuner med många boende utanför tätorterna, men andra faktorer kan innebära att resurserna gör mest nytta på annat sätt. Det är viktigt att dessa avvägningar görs på lokal nivå nära medborgarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.